Съдът остави Кънчев в ареста и развенча мешерето

Софийският градски съд реши тази вечер лидерът на партия „Евророма“ Цветелин Кънчев, Димо Димитров и Христо Василев да останат в ареста, предаде БТА.
Тримата са обвинени в изнудване на бившия директор на „Гражданска защита“ Никола Николов, а срещу Кънчев има и обвинение за незаконно притежание на боеприпаси.
По данните, събрани до момента, Николов е платил 160 000 евро, за да не бъдат разгласявани данни, които ще го злепоставят в обществото, както и за да бъде запазена сигурността на семейството му. Според данните на прокуратурата, 10 000 евро са били били платени за свикването на ромското мешере, което трябвало да реши какво да се прави с документите срещу Никола Николов.
Димо Димитров заяви в съдебната зала, че мешерето е ромски съд, който се занимава с лични проблеми. Според Софийския градски съд, мешерето е нелегитимен орган, който подтиква към противоправни прояви. Тримата обвиняеми са изпълнили решението му и това подкопава държавността, записа в мотивите си за задържането на тримата Софийският градски съд.
Прокуратурата се позова на разказа на Николов, който твърдял, че е заплашван документите да стигнат до премиера, да бъдат публикувани в интернет и да бъдат изпратени на журналисти.
Първоначалната вноска срещу злепоставянето на Николов трябвало да бъде 200 000 евро. Николов заявил, че на една от срещите по преговорите се появил и Кънчев, който казал, че иска 500 000 евро, за да промени принципите си и да не позволи злепоставящите материали да станат публични.
Не звучи добре лидер на партия, която е парламентарно представена, да рекетира граждани, каза в съдебната зала прокурорът Бисер Кирилов.
Адвокатът на Кънчев – Асен Михайлов, заяви, че Кънчев е споделил на Николов, че Николов е сред петима, които най-много трябва да бъдат разследвани за злоупотреби. Не мога да си представя как председател на парламентарно представена политическа партия ще се разграничи от политиката, коментира адвокатът.
В мотивите си пред съда за искането да излезе от ареста, Кънчев заяви, че предстои форум, на който ще се отбележи годишнина на „Евророма“, а и децата му се прибирали от чужбина.
„На срещата с Николов казах, че е позор за един генерал това, което е ставало“, добави той. Кънчев призна, че е използвал думата „принцип“ в разговор с Николов, но това станало в смисъл, че не може да се променя мнението на върховното мешере, което решило „да даде генерала на полицията“.
В залата на съда бе изяснено, че Мохамед Реджеб – общ познат на страните, е свидетел на част от срещите по случая. Когато бил търсен за разпит, хазяйката на Реджеб казала, че той спи и не може да го събуди.
Tримата обвиняеми могат да обжалват днешното решение на СГС до три дни.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *