Сътресенията с КТБ се отразиха на фондовата борса и SOFIX падна с 5.5%

Водещият индекс на Българската фондова борса (БФБ) SOFIX загуби 5.5% в четвъртък спрямо сряда и борсата затвори при равнище от 520.23 пункта. Сериозен спад отчетоха акциите на две банки в индекса ЦКБ – спад 6.35% и ПИБ – 7.95%. Силно поевтиняха акциите на „Химимпорт“ – с 10.79%, на „Петрол“ – с 12.28% и на Еврохолд – със 7.03%.

Истински срив претърпяха акциите на замесеното в скандала „Василев – Пеевски“ дружество „Булгартабак холдинг“, чиито книжа се сринаха с 18.17%.

„Доста негативни новини за пазара се насъбраха напоследък след събитията около КТБ и продължаващата политическа нестабилност. Вероятно чуждестранен инвеститор или инвеститори разпродават ликвидните си позиции.

Разпродажбите може да продължат през идните дни, тъй като не се вижда как ще влязат нови чужди инвеститори при тази ситуация. Най-много местни да се решат да купуват на „преференциални“ цени.

Краткосрочната перспектива за капиталовия пазар не е добра, но нещата могат да се стабилизират с оздравяването на КТБ и внасянето на повече политическа яснота, която да успокои пазара“, коментира за Investor.bg Даниел Димитров, портфолио мениджър в „Реал Финанс Асет Мениджмънт“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *