Чуждите инвеститори показаха доверие към България

България е пласирала успешно външен дълг за 1,493 млрд. евро. Емисията е разпределена в 10-годишни облигации, като постигнатата доходност е 3,055 на сто. Към предложеното количество ценни книжа е имало силен интерес, като количеството е презаписано двойно, съобщават източници на Investor.bg. Подадените поръчки са на стойност над 3,8 млрд. евро.

По-късно се очаква и официална информация от Министерство на финансите.

Десетгодишните облигации са с купоново плащане от 2,95 на сто. Над 80 на сто от емисията е била записана от чуждестранни инвеститори, а към момента вече се формира и търсене на вторичен пазар при 99,50 евро за 100 евро номинал.

Постигнатата доходност е малко под предварителните очаквания на анализаторите, както и под песимистичната прогноза на премиера Пламен Орешарски, който в началото на седмицата посочи нива от около 4 на сто.

Според информация на Financial Times се е очаквала цена от около 160 базисни пункта над лихвения индекс (midswap, който показва калкулираната средна точка между „цена купува” и „цена продава” – бел. ред.). По-рано очакванията бяха и за над 170 базисни пункта, което щеше да вдигне доходността над 3,1 на сто.

Относително ниска доходност показва, че въпреки политическите трусове инвеститорите продължават да гледат с добро око на България. Доходност около 3 на сто за десетгодишна емисия е доста добър резултат. При последния аукцион за петгодишен дълг доходността бе около 4,44 на сто.

Целта на настоящото емитиране на нов български държавен дълг на международните пазари е да се съберат средства (3 млрд. лева), с които да се рефинансира падеж на стари облигации за около 1,1 млрд. лева (книжа за 698 млн. долара с падеж на 15-и януари 2015-а) и за покриване на бюджетния дефицит през настоящата година (за около 1,3 млрд. лева).

Трябва да напомним, че доходността (годишната лихва) на изтичащите в началото на следващата година доларови облигации беше около 8,2%

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *