С близо 20 на сто повече руски туристи у нас

През първото полугодие на годината сме издали с 19% повече визина руски туристи, в сравнение с първотошестмесечие на 2008 година.

Товасъобщи в интервю за агенция Фокус Милен Керемедчиев, заместник-министър на външните работи в оставка.

Започнахме с един доста отрицателен тренд: януари месец отчетохме годишен спад от 30%, февруари беше минус 20%.С големия ръст през юни и юли успяхме да обърнем тази тенденция, обясни Керемдчиев.

Смятам, че въвеждането на визовите центрове помогна за обслужването на толкова голям брой визи. Само в Москва дневно се обработват между 2200 – 2500 визи, каза той.
България предлага най-голямата палитра от визови услуги, които могат да бъдат предложени от държава членка на Европейския съюз. Туроператорите подават онлайн своите документи, плащат по банков път, коетосъщо намалява времетраенето за издаване на една виза. Използват се визовите центрове. Направихме ремонт на Консулската служба в Москва и увеличихме капацитета. От 1 юли заработи обновената Консулска служба в Москва.
Всички тези мерки, които предприехме, преди началото на активния туристически сезон, в момента дават своите резултати. Не само, че имаме ръст, не само, че издадохме стохилядната виза много по-рано, отколкото миналата година, но и в момента нямаме нито едно оплакване.

Очаквам да сме много близо до 300 000 визи, ако не и да ги достигнем до края на 2009 година. Това означава, че ще изравним броя на издаваните визи с Франция. Франция издава 300 000 визи годишно за руски туристи, но в момента има лек спад. Ние сме издали 248 000 визи за руски туристи. Ако запазим тренда – ние нагоре, Франция надолу, ще се изравним с Франция по брой навизите за руски туристи“ – каза Керемедчиев.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *