С 25% се понижи застрахователният пазар

Налице е над 25% спад на застрахователния пазар в сравнение със същия период на миналата година, каза Орлин Пенев, председател на Асоциацията на българските застрахователипред агенция Фокус.

Основно намалението е от застраховките, свързани с автомобили. Има по-малко продадани нови автомобили в сравнение с миналата година и по тази причина има лек спад в „Каско“-то.

Обхватът по „Гражданска отговорност“ е под необходимия минимум, посочи Пенев и изрази предположение, че има около 20% незастраховани автомобили.

Застрахователят обикновено се оглежда в две посоки – едната е в тъй наречената горна линия на бизнеса, която е свързана с брутния му премиен приход, другата е тъй наречената долна линия, която е свързана с печалбата и капиталовата му адекватност. Моето мнение е, че във връзка с кризата застрахователите би трябвало да се вглеждат повече в долната линия, тоест да се стремят да запазят печалбата си и капиталовата адекватност на дружеството, отколкото да се стремят да увеличават пазарните си дялове. Естествено това не означава, че не трябва да има растеж, но по-скоро акцентът трябва да бъде този, каза Орлин Пенев.

Той обаче заяви, че няма информация в застрахователния сектор да се освобождават служители заради преструктуриране.

За мен нещата трябва да бъдат насочени в две основни насоки – първо трябва да бъде оценката на риска, тоест какви рискове е записал застрахователят, защото от тях зависят бъдещите обезщетения, които ще изплати и второ – административните му разходи трябва да бъдат свити от гледна точка на това, че бизнесът се свива, каза Орлин Пенев.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *