Таен доклад: Хазната се изпразва

Приходите в държавния бюджет драматично спадат. В първото тримесечие на годината постъпленията изостават спрямо разчета с близо 1 150 000 000 лева и дори са по-ниски спрямо същия период на 2008 г.
Това става ясно от доклад на финансовия министър Пламен Орешарски за икономическата ситуация в страната, обсъден на оперативно заседание на Министерския съвет миналия четвъртък, пише „Труд“. Изводите от доклада показват, че хем постъпленията са по-малко спрямо същия период на м.г., хем харчовете на бюджета са по-високи спрямо март 2008 г.
Приходите от ДДС са с 680 млн. лв. по-малко от планираните, цитира „Труд“ доклада.
Вероятно заради неудобните числа на документа не е дадена публичност.
В началото на месеца Орешарски заяви, че се наблюдава известно свиване на приходите в бюджета, „но засега то не е толкова тревожно и към февруари бюджетният излишък е около 600 млн. лв“. В моите очи изпълнението на бюджета изглежда така, както изглеждаше и през декември, посочи тогава пред журналисти министърът.
Известно е, че през последния месец на миналата година правителството успя да съкрати натрупания бюджетен излишък от 4.15 млрд. лв. на 2 млрд. лв.
Едва след средата на годината може да се мисли за намаляване на публичните разходи, като мярка срещу финансовата криза. Това каза вчера председателят на бюджетната комисия на парламента Румен Овчаров. В бюджета са заложени 4 млрд. лв. резерв, които за сега са напълно достатъчни, смята още Овчаров.
Държавата ще върне близо 500 млн. лв. на бизнеса от ДДС в близките седмици и месеци -поетапно, след като бъдат направени необходимите ревизии, каза още той.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *