”Моркови” за гурбетчии

На 1 май в Норвегия влиза в сила договорът за единно икономическо пространство с Европейския съюз. Това означава, че изчезват и последните ограничения върху движението на работна сила.
Властите се страхуват, че в страната може да нахлуе нов поток от гастарбайтери – граждани на източноевропейските държави от ЕС, пише московското издание „Новие известия“, цитирано от БТА.
Населението на Норвегия е под 5 милиона, а в страната бездруго вече живеят близо 300 000 чужденци. Само имигрантите, пристигнали от Полша, през последната година са станали пет пъти повече. Дълги години норвежкият трудов пазар разчиташе на чуждестранна работна ръка, главно за непрестижните и слабо платени длъжности. Всеки десети от заетите в страната е имигрант. Ако изгубят работата си, гурбетчиите разчитат на щедрите социални помощи в Норвегия – един строител например може да разчита на близо 1500 евро месечно в течение на година. Срокът може да бъде продължен заради различни курсове и болнични, тъй че може да се проточи на практика безкрайно. С идването на финансово-икономическата криза тези хора се превърнаха в бреме за норвежката държава.
Норвежкият министър на труда и социалните грижи Даг Терие Андерсен е подготвил проект, който предвижда доброволно репатриране на имигрантите от бившите социалистически държави – прецедент за страните от Северна Европа, пише „Новие известия“. Андерсен предлага Норвегия да плати на тези гурбетчии самолетните билети за завръщане в родината и да отпусне на всекиго известна сума, за да започне там собствен бизнес. Условието е онези, които напуснат страната, да поемат задължение да не се завръщат в скандинавското кралство, се казва в статията. Министърът е предвидил за младите източноевропейски гурбетчии и още един „морков“ – Осло да плати таксите за обучението им „пак в родната страна или другаде, само не и в Норвегия“. Част от петгодишната стипендия ще подлежи на връщане, а безвъзмездната се предвижда да бъде около 400 евро месечно, посочва изданието.
Експерт от норвежки институт, цитиран в статията, изразява обаче съмнение, че имигрантите „ще клъвнат на примамката“. Средните помощи за безработни в Норвегия са по-високи от заплатите в Източна Европа при днешната криза. Освен това, завърналите се доста трудно биха могли да си намерят работа в родината. Гастарбайтерите най-вероятно ще се опитват да прекарат тежките времена в Норвегия, а от 1 май в страната ще надойдат и нови търсачи на работни места, твърди специалистът. Норвежката полиция се опасява от появата на нов отрасъл в криминалния бизнес – създаване на фалшиви работни места за чужденци. Гастарбайтерите просто ще плащат на работодателите, за да ги водят на работа в течение на осем месеца, което ще им проправи пътя към „социалната хранилка“ в Норвегия.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *