Тежки времена за хищните “финансови рицари“

Исландската стопанска полиция се опитва да открие кои от някогашните “финансови князе“ са забогатели незаконно от шеметните покупки на фирми и тъмните кредитни транзакции, довели Исландия до ръба на държавен банкрут.Активисти от групата “Народен гняв“ също са на лов за бивши финансови магнати и банкови директори. Специалитетът на тази група е да оплесква с червена боя техните разкошни вили и луксозни лимузини и да изпраща след това анонимно снимките на исландските медии. Съчувствие към жертвите почти няма. Така например снимката с нацапания с червено джип Хамър на Бьорголфур Бьорголфсон предизвиква единствено злорадство. Само преди година Бьорголфсон бе най-богатият човек в Исландия с имущество на стойност около два и половина милиарда евро. Сега той оглавява изготвена от интернет ранглиста на най-мразените исландци.
Болезнено отрезвяване
Притежателят на Содома – бар в Рейкявик, потвърждава тенденцията. Той е облепил писоара на заведението с портрети на най-големите финансови жонглоьори, като посетителите се облекчават от своята физиологическа нужда най-често пред лика на Бьорголфур. При това на първо време той минаваше за национален герой, за предвестник на един, както изглеждаше тогава, безграничен подем, който трябваше да превърне старата рибарска нация в истински финансов рай. Болезненото отрезвяване настъпи преди по-малко от година. Сега обаче са налице първите признаци за известно възстановяване. “Икономиката не рухна толкова фатално, както се предполагаше. Исландия привлича туристи с ниските си цени. Поради слабата исландска крона износът на риба и алуминий стана отново доходно перо,“ казва Маргейр Петурсон, шеф на най-голямата частна банка, която оцеля от кризата. Постепенно отново ще бъдат приватизирани национализираните големи банки. Водещият лихвен индекс от 12 процента обаче е все още брутално висок, също както и 11-процентовата инфлация. Безработицата обаче спада. През август тя възлизаше на 7,7 процента. Над половината от 320 000 исландци казват, че имат трудности да плащат своите сметки. Социалният министър Арни Арнасон обещава помощ. Занапред размера на изплащателни вноски ще се определя въз основа на заплатата.
Доверието в новото правителство спада рязко
Сега само 36 процента от исландците гласуват доверие на червено-зелена коалиция, срещу 59 процента през февруари. Това е последица от едно необходимо, но крайно непопулярно споразумение, с което Рейкявик се задължи да гарантира за авоарите на чуждестранните вложители в исландски банки. “Защо трябва да плащаме за престъпленията на неколцина алчни банкери“, възмущават се исландските избиратели. За тях също и Европейският съюз не изглежда вече спасителен бряг. Вярно, че парламентът одобри проект за влизане на страната в Европейския съюз. Сега обаче в преговори трябва да бъдат уточнени условията, след което последната дума имат в референдум исландците. В момента над 61 процента биха гласували с “не“.

Дойче веле

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *