Тези 10 държави може да не оцелеят в следващите 20 години (видео)

Светът е пълен с борби и премеждия и някои държави преминават през ужасни фази от съществуването си. Някои икономики са на ръба на колапса, а други страни са доминирани от терористични организации или са на път да влязат в гражданска война. Ето списък на 10 държави, които може да престанат да съществуват през следващите 20 години, съставен от YouTube канала Top Lists и цитиран от сайта geekpause.com.

10. Испания

Испания е на ръба на разрухата от 2008 г., а най-лошият й кошмар е икономическата криза. Съотношението на държавния дълг спрямо БВП е цели 94%, а 24% от испанските граждани са били безработни през януари тази година.

Местните власти намекват, че могат лесно да разделят Испания на два отделни региона в следващите 20 години. Област Каталуния в Западна Испания води движение за независимост със силна обществена подкрепа. В културно отношение този регион се различава много от останалата част от страната. Баската автономна област в Северна Испания също се опитва да привлече движеща сила за независимостта си. Хората в този регион говорят баски език, а не испански. Най-лошото е, че действията за постигане на независимост се водят от терористични групировки.

9. Северна Корея

Държавата се е изолирала от останалата част от света, заради което тя изостава много по отношение на технологичния напредък. Северна Корея няма достатъчно собствени ресурси, за да оцелее през следващите 20 години. Ако в някакъв момент Северна Корея реши да прекъсне изолацията си и да започне да търгува, да се развива технологично и да инициира корпоративни връзки, има голяма вероятност сегашното правителство на режима на Ким да бъде свалено чрез гражданска война.

8. Белгия

Огромният проблем на Белгия е свързан с етносите. Населението е силно разделено в това отношение. Двете половини на държавата – Фландрия и Валония нямат много общо помежду си. В област Валония хората са предимно френско говорящи. Много от тях искат или да се обединят с Франция, или да се отделят като независима страна. Във Фландрия хората говорят фламандски и също искат да са независими.

7. Китай

Китай е на път да се разпадне заради вътрешни проблеми и конфликти. Индустриалната революция е започнала да разрушава околната среда на Китай. Според правителството на Китай до 2030 г. страната ще е използвала всичките си запаси от питейна вода.

6. Ирак

От атаките на 9/11 Ирак беше притегателен център за войни и сложна политика, като САЩ се опитва да навлезе в Ирак заради нефта. Ислямска държава също привлече международното внимание към дълбоките разделения в страната. Сега страната се разделя на три групи – сунити, кюрди и шиити.

5. Либия

След смъртта на Кадафи държавата се разпада. Тя е разделена на три региона – Триполитания, Киренаика и Фезан. Хората в тях са по-верни на отделните си племенни групи, отколкото на държавата.

4. Ислямска държава

Ислямска държава е резултат от бързото постигане на надмощие на група хора през 2014 г. Тъй като Ислямска държава е в конфликт с нарастващ списък от врагове, за да оцелее, трябва да победи или да постигне примирие с Ирак, Кюрдистан, Сирия, Свободната сирийска армия, Саудитска Арабия, Иран и САЩ.

3. Великобритания

Шотландия може да не успя да постигне независимост по време на референдума през 2014 г., но със сигурност разклати основните на Обединеното кралство. Има подобни движения и в Уелс и Северна Ирландия, които търсят автономност и вероятно независимост.

2. САЩ

Отстояването на гражданските права са били сред основните причини за независимостта на САЩ. Много от тези проблеми все още съществуват и са дълбоко вкоренени в американската политика. Ако културните различия в САЩ не бъдат адресирани и преодоляни скоро, е вероятно някои от щатите да се отделят в следващите 20 години. Най-вероятно Аляска и Тексас могат да напуснат съюза.

1. Малдивите

За всички, които мислят, че Глобалното затопляне не съществува, питайте хората на Малдивите. Покачването на средната температура на Земята доведе до постепенно покачване на морското ниво. Малдивите се намират между Индия и Африка. Островната нация се намира в огромна опасност от потъване.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *