Терените около София поевтиняват до 30% през последните 12 месеца

Осуетените от кризата планове за строителство и дългосрочни инвестиции в незастроени терени нанесоха удар върху пазара на строителни парцели в и около София, онагледен в ценови спад от до 30% за последните 12 месеца в околностите на града, показа анкета на Investor.bg сред компаниите за недвижими имоти.

Динамиката в корекцията на цените може да се долови и при съпоставка с предходното ни проучване за този секторот пазара на имоти, проведено през август 2008 г. което установи ръст от 10-15% в цените на терените около София за първите седем месеца на годината.
В зависимост от локацията на парцела пониженията на цените варират. Южните райони като Драгалевци и Симеоново регистрират относително по-слаб спад. От агенция Сторно оценяват понижението там на около 10%. По-сериозен е обаче е спадът в Божурище иВраждебна, допълват от компанията. За локации по Околовръстното на София, в Кривина и в района между магистрала „Хемус“ и „Тракия“, където преди еможело да се купи теренза 120-150 евро на кв. м, сега цената му е 70-80 евро на кв. м, казват от Явлена.
По наблюдения на компаниите търсенето на терени в и около София е почти нулево. За изминалата година Явлена отчита спад в пъти в търсенето на парцели.
Поради слабия интерес не може да се очертае и тенденция за какъв тип строителство най-често се търси терен. Според представители на Мирела основно се търсят за строителството на еднофамилни къща, а от Явлена коментират, че от единичните сделки, които се сключват през последните 12 месеца, най-често това са покупки на терени за складови бази и цехове на производственин предприятия.
С известна степен на условност бяха представени прогнозите на компаниите за това, което предстои да се случи в сектора. Когато се динамизира икономиката, тогава може да се очаква възобновяване на търсенето, заявиха от Явлена.С подобна конструкция бе и отговорът на представители от Сторно, според които когато се възстанови ипотечното кредитиране и хората могат да си купят жилище, тогава строителите ще имат стимул да строят и ще започнат да се търсят терени.

От компанията коментираха, че терените са особен сегмент. Те се използват за две цели – за застрояване или за дългосрочни инвестиции. В първия случай се очаква активни да бъдатстроителите, а ситуацията при тях в момента е доста мрачна. Дългосрочни инвестиции пък изобщо няма, обясниха от компанията.
От Мирела очакват в районите, в които все още се поддържат високи ценови нива, терените да започнат да поевтиняват. Сходно е становището на Явлена, откъдето заявиха, че очакват слаба година за пазара и продължаващо понижение на цените.

investor.bg
финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *