Терористи са взривили влака ”Невский екпрес”

Директорът на ФСС (Федералната служба за сигурност) на Русия Алексадър Бортников докладва на президента Дмитрий Медведев, че причината за катастрофата на Невский експрес е експлозия на самоделно взривно устройство с мощност 7 кг тротилов еквивалент, предаде Интерфакс.
Организирана е оперативна група отслужители на ФСС, Следствения комитет на МВР и прокуратурата, заяви Бортников.
На мястото на катастрофата на „Невский експрес“ е имало две взривни устройства и в 14 часа московско време с непълна сила е избухнало още едно взривно устройство, съобщи ръководителят на руската държавна железопътна компания (РЖД) Владимир Якунин, цитиран от ИТАР-ТАСС. Якунин посочи, че движението по едната линия на ж. п. пътя Москва-Санкт Петербург е възстановено и до края на деня ще бъде напълно възобновено.
Следствието разполага с информация за няколко души, замесени в катастрофата на „Невский експрес“, съобщи министърът на вътрешните работи Рашид Нургалиев. Сътрудници на милицията заедно със свои колеги от други органи издирват лицата, които стоят зад престъплението. Те разпитват жители от околните населени места, търговци и шофьори на таксита. Проверяват се телефонните обаждания от района.
Следователите предполагат, че престъплението е било внимателно планирано и подготвяно поне месец. „Мястото на катастрофата е сред гори, а най-близките населени места са разположени на километър, което говори за внимателно подготвен план“, каза представител на следствената група пред ИТАР-ТАСС.
Министърката на здравеопазването и социалното развитие Татяна Голикова посочи, че жертвите от трагедията са 26, но съдбата на други 18 души остава неизвестна. За този влак са били продадени 651 билета, но в него са пътували 653 души, плюс екипаж от 29 души.По-рано бе съобщено, че ранените са около 100.
Над 35 милиона рубли ще плати Руската железопътна компания на семействата на загиналите и ранените при трагедията, съобщи председателят на компанията Владимир Якунин (1 долар = 29,8179 рубли по днешния курс на РЦБ). Той уточни, че на близките на загиналите ще бъдат изплатени по 500 000 рубли, а на ранените – до 100 000 рубли.
Влакът „Невский експрес“, който пътува от Москва за Санкт Петербург, катастрофира в петък вечерта в21 ч. 34 мин московско време в резултат на мощен взрив, избухнал под деветия вагон на локомотива. Влакът е имал общо 13 вагона. Аварията стана на около 25 км от градче на границата на Новгородска област.
„Невский експрес“, който е в експлоатация от 2001 г., е най-високоскоростният влак в Русия и изминава разстоянието от Москва до Санкт Петербург за 4,5 часа без междинни спирания.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *