Технологичните тенденции на 2016

Виртуална реалност, умни домове, мобилни устройства, приложения, интернет услуги. Това са само малка част от различните технологични тенденции, които се борят за вниманието на потребителите.

Ще се запазят ли те и занапред или има нови технологии, които ще си проправят път през новата година? Специален доклад на Ericsson търси отговора. Докладът е представителен за 1.1 млрд. души от 24 държави.

Поумняващи услуги

Сред посочените в доклада тенденции е стриймингът на видео на най-различни платформи и устройства. Според Ericsson в момента 20% от тийнейджърите гледат по над 3 часа видео в YouTube дневно. Стриймингът ще става все по-популярен.

Докладът предвижда, че през 2016 г. ще видим и първите стъпки на навлизането на изкуствения интелект в ежедневието, който ще започне да заменя взаимодействието с дисплеите, когато искаме нещо от дадено устройство.

Виртуалната реалност и умните домове, също са споменати в доклада. Според Ericsson виртуалната реалност ще се използва и от бизнеса, който ще открие интересни начини да промотира своите услуги. Например ресторанти да направят виртуални обиколки на салоните си и демонстрации на менютата си.

Друга тенденция е „спешният чат“. Операторите на телефоните за спешни повиквания правилно са забелязали, че много хора пишат в чат приложения дори когато се случва нещо, което би се очаквало, че ще се обадят на съответния телефон. Понякога пък има и основателни причини човек да не може да се обади, но да има нужда от помощ. Именно затова 65% от притежателите на смартфони искат чат приложение, чрез което да могат да се свързват директно със спешните екипи и през 2016 г. може да видим първите такива разработки.

Приложения и киберсигурност

Приложенията и устройствата, които следят здравното състояние на потребителите, също ще са сред популярните тенденции, смятат в Ericsson. Компанията очаква през новата година дори да видим и първите подобни устройства и сензори, които ще се имплантират в тялото.

Това обаче може и да не се хареса на хората не само поради очевидните причини. Според Ericsson, 2016 г. ще бъде годината, в която „всичко ще бъде хакнато“. В случая става дума, че обект на хакерски атаки ще бъдат всякакви компании, индустрии, устройства, услуги. Приоритет за хакерите ще бъде събирането на възможно най-много информация, без значение откъде. За обикновените хора това означава, че ще трябва да са по-внимателни каква информация споделят в мрежата и с кого, особено след като ще имат още повече възможности пред себе си.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *