Законови изисквания за строеж на сглобяема къща

Винаги съм искал да имам своя къща – място, където да отдъхна от проблемите и да се наслаждавам на живота. Имам обаче доста изисквания към бъдещия ми дом, започващи от това, че не само искам да проектирам дизайна сам, но и държа жилището ми да е с висока енергийна ефективност, да бъде построено в кратки срокове и всичко това на достъпна цена. От интернет научих, че решението на моя проблем се нарича “сглобяема къща”.

Какво представлява сглобяемата къща?

Уви, това не е къща, която се сгъва и разпъва за 5 секунди подобно на тази на Баба Яга и която мога да нося в малкия си джоб и да “инсталирам”, където ми душа иска – на брега на морето или на върха на планината. Сглобяемата къща е определена от закона като “строеж от V категория” – това “преведено” означава жилищна или вилна сграда с ниско застрояване (до 10 м. височина) и разгърната застроена площ до 1 000 кв. м. Като такава тя следва да бъде построена в съответствие с изискванията на закона.

Какво “изисква” закона при строеж на сглобяема къща?

Вече се разделих с излюзията, че издигането на тази постройка е като щракване с пръсти. Напротив, тук, както при всеки друг строеж, е необходимо да се спазят законовите изисквания от А до Я и да се съберат един куп документи.

На първо място, строежът на моята сглобяема къща трябва да ев съответствие спредвижданията наподробния устройствен план (ПУП), регламентиращ застрояването на територията, където смятам да строя, т.е. няма да е възможно да издигна желаната от мен постройка на място, предвидено с плана за озеленяване например.

На второ място, необходимо ми еразрешение за строеж.То се издава от главния архитект на общината или района за градовете с районно делене.За да получа такова обаче трябва да премина през определена процедура. Централно място в нея заемасъгласуваният и одобрен инвестиционен проект.Изработването на инвестиционния проект минава през три фази:

идеен проект;
технически проект;

работен проект.

По закон в населени места, които са определени за ниско жилищно застрояване инвестиционното проектиране може да започне въз основа навиза за проектиране.

По принцип разрешението за строеж се издава въз основа на одобрен технически или работен инвестиционен проект. По изключение то може да се издаде и въз основа на одобрен идеен инвестиционен проект,ако е налице извършена предварителна оценка за съответствие с предвижданията на ПУП и другите правила на закона за застрояване, като транспортна достъпност, защита на околната среда и други. Разрешението за строеж може да бъде издадено и едновременно с одобряването на иневстиционния проект, ако изрично съм поискал това в заявлението.

Повече относно разрешението за строеж и процедурата по издаването му – скоро на pravatami.bg.

Как става обаче самото съгласуване и одобряване на инвестиционните проекти?

Инвестиционните проекти се съгласуват с главния архитект на общината.Съгласуването се състои в проверка на съответствието на проекта с предвижданията на ПУП и правилата за застрояване.За извършването на тази проверка към проекта се представят следните документи:

оценка на съответствието на проектната документация с изискванията към строежа;
предварителни договори за присъединяване с експоатационните дружества – ВиК и ЕРП;
други разрешителни.

Ако едновременно с одобрението на инвестиционния проект съм поискал да ми бъде издадено и разрешение за строеж, то при съгласуване и одобряване на проекта следва да представя и документ за собственост –нотариален акт, съдебно решение, административен акт или друг, т.к. няма как да построя къщата на мечтите си на място, което не е мое, освен ако нямам учредено право на строеж.

Или накратко казано…

За да стане моята мечтана сглобяема къща факт, е необходимо…

да съм избрал мястото, където ще строя и да имам документ засобственоствърху него или такъв, с който ми е учреденоправо на строеж, ако не съм собственик;
да разполагам със скица на терена от Службата по геодезия, картография и кадастър и виза за проектиране – необходими са като отправни точки при изработването на инвестиционния проект;
да сключа договор в качеството ми навъзложителспроектантза изработване на инвестиционен проект;
да да сключа предварителни договори за присъединяване със съответнитеелектроразпределителнои ВиК дружество;
да получа разрешително за строеж;
да сключа договор със строител за построяване на къщата.

(*) Настоящата статия има за цел да очертае някои основни Ваши права, като няма претенции да бъде юридически съветник. Ако имате затруднения с упражняването на тези основни права или случаят е по-сложен – съветваме Ви да се консултирате с юридически експерт. (*)

Автор: Лиляна Попова

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *