Тимошенко: С Москва преодоляхме енергийните разногласия

Русия и Украйна преодоляха разногласията в газовата сфера, обяви вчера украинският премиер Юлия Тимошенко след срещата си в Гданск с Владимир Путин, предаде РИА „Новости“. Агенцията уточнява, че Тимошенко не е казала как точно е станало това.
Пред журналисти тя е обявила, че с руския премиер са се договорили Украйна да заплаща само руския газ, който консумира. Според договора между двете страни тази година Киев е задължен да закупи над 40 млрд. куб. м газ, в противен случай ще плаща глоби. В същото време украинската страна каза, че ще купи само 33 млрд. куб. м. Подобно разминаване между заявено по договор и искано количество ще има и следващата година.
Путин е заявил пред Тимошенко, че двете страни си остават крупни партньори и трябва да концентрират вниманието си не само върху енергетиката, но и в други области като самолетостроенето, в проекта за А-70 например, отбелязва Нюзру.
Украинската агенция Униан съобщи, че след официалната церемония в Гданск Тимошенко ще отпътува за Триполи за тържествата по случай 40-годишнината от революцията на Муамар Кадафи.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *