Москва обеща на Варшава газ в изобилие

Междуправителственото споразумение между Полша и Русия за доставка на газ трябва да се провери за корупционност, обяви руският премиер Владимир Путин на пресконференция след разговорите си с полския си колега Доналд Туск вчера. Двамата се срещнаха в град Сопот часове преди да се включат в Гданск в церемониите по отбелязване на 70- годишнината от началото на Втората световна война.
Путин подчерта, че не иска никого да обвинява, но магистралният газопровод Ямал-Европа, минаващ през полска територия, трябва да принадлежи на Русия и Полша на паритетни начала, отбелязва РИА „Новости“. Проблемът идва от това, че вместо по 50% двете страни имат по 48% от проекта, а останалите 4% владее бизнесменът Александър Гудзоватий като частно физическо лице.
Обещанието на Путин полската страна да получава безпроблемно и неограничено руски газ е другата новина от пресконференцията. В началото на август Варшава започна да се готви за нова газова криза, тъй като не можа да договори допълнителни доставки на гориво от Русия. Причината е, че „Газпром“ и PGNiG гледат различно на функционирането на Europolgas, оператор на газопровода Ямал-Европа, отбелязва Интерфакс. Освен това руската компания настоява за снижаване на таксите за транзит, докато полската желае те да се запазят – 1,5 евро за 100 куб. м на 100 км.
Руският премиер подчерта също, че проектът за газопровода „Северен поток“ не е насочен срещу Полша. Той трябва да свърже Русия и Германия по дъното на Балтийско море, заобикаляйки източноевропейски посредници.
На пресконференцията премиерът на Полша Доналд Туск каза, че в момента двустранните отношения с Москва са „по-добри отвсякога, въпреки че световната криза е довела до намаляване на оборотите“. Ние потвърдихме един пред друг, че газът в полско-руските отношения не може да се намира в сферата на политиката, а само в рамките на добре разбрания интерес, което означава, че има шанс да завършим преговорите и да подпишем бързо енергийно споразумение“, отбеляза Туск.
Двамата премиери решиха спорните въпроси за Втората световна война да оставят на специалистите по история, за да не пречат на двустранните отношения да се развиват. Ще бъдат създадени съвместни групи за изучаване на случая с масовото убийство на поляци в Катин, което първоначално историци приписваха на войниците на Хитлер, а после на съветската армия.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *