Тимъти Гайтнър отхвърля риска от разпадане на еврозоната

Американският министър на финансите Тимъти Гайтнър отхвърли по време на телевизионно интервю риска от разпадане на еврозоната, нещо, което според съветник на президента Обама можем да си представим.

Гайтнър заяви, че вярва в способността на страните от валутния съюз да уредят икономическите си проблеми. Смятам, че Европа е способна да се оправи. Мисля, че те са се ангажирали в решаването на проблема. И мисля, че могат да го направят и ще го направят, заяви Гайтнър.

Те ще действат. И действайки ще имат с времето възможността на подобрят доверието на хората, добави той, имайки предвид подозрителността на пазарите към емитираните книжа от някои европейски държави.
Министърът на финансите разкритикува предложение на сенатори републиканци САЩ да се противопоставят на всеки заем на Международния валутен фонд за страна, която има риск да не може да го върне.
САЩ никога не са губили нито цент, даден на МВФ, подчерта той. Ние сме много по-силни като страна благодарение на това, което МВФ можа да направи в миналото, имаме голям интерес да помагаме на Европа да излезе от тази ситуация и ще го направим по начин, който е подходящ за американската икономика и за американския данъкоплатец, каза Гайтнър.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *