Чуждите туристи спортуват през зимата, българите – почиват на маса при роднини

64% от българите през зимната си ваканция почиват активно – не правят нищо и избират предимно забавления на маса. В същото време чужденците свързват зимната почивка с няколко вида спорт. Това показва проучване сред 3 500 чужденци и 2 500 българи за отдиха им през последната зима в България. Проучването е по поръчка на Министерството на икономиката, енергетиката и туризма.
Според получените данни българите за зимата избират между страната си и Гърция за почивка, тъй като тяхната основна цел не е да карат ски. Едва 11% от запитаните посочват ските като цел. При чужденците процентът е 61 като те обикновено практикуват повече от един спорт.В сравнение с есент, а през зимата практикуването на кулинарен туризъм сред сънародниците ни е скочило два пъти, показва проучването.Водеща причина за избора на дестинация България от чужденците през зимата е цената, следвана от качеството на ски пистите и природата, сочи още проучването сред гостите от други държави.
Като основен наш конкурент се очертава Австрия, която има по-добри резултати по всички характеристики освен „кухня”, обясни министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков. Той посочи обаче, че нашата цел е да извадим България от тази ниша на евтина туристическа дестинация.Българите нямат навика да ползват услугите на туроператори и затова изборът им на място за почивка през зимата се дължи основно на информация от познати/в случай, че не са отседнали у роднини/. Тъкмо обратната е ситуацията при чужденците.Гостите отвън почиват средно 6 дни у нас, а българите – 3, което е по-скоро един уикенд. Българите отсядат предимно у приятели и роднини, а чуждените – в 3 и 4 звездни хотели.През следващите 12 месеца около 60% от чужденците казват, че отново биха почивали у нас. Същият отговор дават и 69% от българите.
Над 90% от участниците в проучването посочват, че са доволни от почивката си през зимата в България/и българи, и чужденци/. Чуждестранните гости за поредна година посочват като основен проблем състоянието на инфраструктурата и затруднения достъп на хора с увреждания.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *