„Тойота“ остава най-големият производител на автомобили за трета поредна година

Японската корпорация „Тойота“ (Toyota) остава лидер в световните продажби на автомобили през 2014-а за трета поредна година, съобщи „Асошиейтед прес“. Концернът е продал 10.23 милиона коли, като тук влизат и доставките от дъщерните му компании „Хино мотърс“ и „Дайхатцу мотор“.

Втората позиция е за „Фолксваген груп“ с 10.14 млн. сделки (+4%) и „Дженерал мотърс“, който са доставили 9.92 милиона автомобила – рекорд за компанията и увеличение с 2 на сто на годишна основа. „Дженерал мотърс“ бе автомобилостроителят с най-големи световни продажби над седем десетилетия, докато през 2008 г. не бе задминат от „Тойота“, припомня АП.

От „Тойота“ очакват, че през 2015 година продажбите й ще се свият с 1% на годишна основа до 10.15 милиона. Спадът до голяма степен ще се дължи на намаленото с 9 на сто търсене в Япония. В началото на миналата година в страната продажбите на автомобили силно се увеличиха преди повишението на данъка върху сделките с тях. Като цяло японският пазар на нови коли се свива заради намаляването на населението, отбелязва АП.

Прагът от 10 милиона продадени автомобила в света миналата година бе важен момент за водещите автомобилостроители, надпреварата между които се засилва, особено в конкуренцията на нови пазари.

През последните години обаче се наблюдава силно разрастване на „Фолксваген“, като германският концерн вече две поредни години е пред „Дженерал мотърс“. Амбициите на „Фолксваген груп“ са да е лидер в световен мащаб още следващата година.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *