ФИФА отчита 4 млрд. долара от продажби покрай световното, дава 100 милиона на Бразилия

ФИФА е отчела над 4 млрд. долара от търговска дейност покрай световното в Бразилия миналото лято, пише АП. За следващия турнир през 2018 г. в Русия сумата може да се увеличи до 5 милиарда.

Международната федерация обяви, че ще осигури 100 млн. долара за Бразилия, които да бъдат вложени в спортна инфраструктура, в младежкия и женския футбол, както и в медицински и здравни проекти.

Инвестицията е обвързана със световното първенство. Преди около две години президентът на ФИФА Сеп Блатер обеща, че част от парите, които Бразилия похарчи за домакинството на турнира, ще бъдат върнати.

Цялостната организация струваше на страната около 15 милиарда долара. Очакванията са разходите по домакинството на летните олимпийски игри в Рио де Жанейро да надхвърлят тази сума.

За изграждането и модернизацията на стадионите са похарчени 3 милиарда долара, като 90 процента от сумата е осигурена от бюджета. Предишният президент Луиш Инасио Лула да Силва обеща при спечелването на кандидатурата, че стадионите ще бъдат строени с частни средства.

Генералният секретар на ФИФА Жером Валке каза в Сао Пауло, че без съмнение световното влияе върху обществото в страната домакин. По думите му е отговорност на самата държава да ограничи негативните ефекти и да се възползва максимално от ползите, които може да извлече.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *