Става ли се програмист за два месеца?

Невероятно, но факт – за два месеца упорито обучение от 9 до 12 учебни часа на ден може да се подготви програмист, вместо за 4 години в университeта.

20 трайно безработни младежи завършиха обучение по програмиране, реализиран от „TBI Info“ ООД по проект „Нови работни места“, с финансовото съдействие на ОП „Развитие на човешките ресурси“, пише TechNews.bg.

Курсистите са селектирани от бюрата по труда и в рамките на два месеца са получили нова квалификация и възможност да започнат работа като начинаещи програмисти, съобщиха от компанията.

В момента на пазара на труда у нас има над 10 000 свободни места за ИТ специалисти. Предлагането е нищожно и крайно недостатъчно. Образованието пък коренно се разминава с потребностите, както в количествен, така и в качествен аспект, обобщават ситуацията от TBI Info.

Компанията кандидатства, спечели и реализира проект „Нови работни места“ по ЕП „РЧР“ с финансиране от 155 хил. лева. Към тях добавя собствен бюджет в размер на 300 хиляди лева и с този проект дава шанс на млади хора до 29 години, със средно образование, трайно безработни да се обучат и да започнат работа като програмисти в перспективна и добре платена сфера за работа.

За реализиране на проекта са проведени стотици интервюта във всички бюра по труда в София и Перник. Избрани са 35 човека, като от тях след първите изпити за базови знания са останали 20, които са обучени и сертифицирани чрез лицензирана фирма обучител.

„Мотивацията за успех беше невероятна. Младите хора разбраха, че сега имат уникален шанс да се измъкнат от „нищото“ и да влязат в сферата, където има много творческа работа и при това най-добре платена. Повярваха, че могат да са на върха“, споделиха от TBI Info.

След обучението, тези 20 бивши безработни започват работа като програмисти на трудов договор с 800 лв. начална основна заплата, което е над изискванията на европейския проект.

През половината от работното си време програмистите са в командировка във Виена, където работят и се учат едновременно в международни екипи. От тях понастоящем продължават работа на безсрочни договори 16 млади специалисти по ИТ.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *