Токът може да поскъпне при по-дълга стачка в „Мини Марица-изток“

Това каза за Агенция „Фокус” енергийният експерт проф. Атанас Тасев. Според експерта увеличението може да е в размер на около 10 на сто.
Ако се приеме, че цената на енергията е от 30% до 40% по-скъпа в региона, и се махнат тези мощности, които са около 40 % в енергийния микс, трябва да се коригира експортът. Става една много сложна формула, но реално вдигането на цената няма да бъде чак толкова драстично, например с около 10%. Това обаче е сериозно за индустрията и потребителите с ниски доходи. По този повод Тасев коментира: „Това е крайната хипотеза и практически няма да се случи. Смятам, че регулаторът ще намери начин да притисне дружествата, изтисквайки техните резерви, да не се вдигне цената на тока“.
Ако се спре производството от мините, то трябва да бъде заменено. Източниците са два – да се активират резервните блокове на ТЕЦ „Варна”, които са доста скъпи, защото работят с вносни въглища, или да се внася ток.
По думите на Тасев ако в следващите дни протестиращи и ръководство постигнат споразумение, стачката няма да има финансови последици за потребителите. „Страната ни в момента е рекордьор по износ на ток в региона. Ще трябва да бъдат спрени договорите за износ на електроенергия, базирайки се на клаузи за форсмажор или подобни, тоест ще пострадат търговците“, завърши експертът.
Не е спрян износът на електроенергия. В момента той е между 800 и 900 мегавата. Това каза от своя страна директорът на Електроенергийния системен оператор (ЕСО) Иван Йотов.
Към момента никой от потребителите в България или в чужбина не получава по-малко ток заради ефективната стачка на миньорите в „Мини Марица-изток”, която започна снощи. Няма проблеми по отношение на потреблението – нито в мрежа, нито в генерация на централи.
В момента товарът върху енергийната мрежа в България е 5 880 мегавата, каза Йотов. По думите му спирането на износа на електроенергия зависи от продължителността на протестните действия във въгледобивното предприятие. Ако стачката продължи достатъчно дълго, това сигурно ще се случи – в рамките най-много до две седмици.
При ситуация на недостиг, първо спира износът на ток, за да се осигури захранването вътре в страната.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *