Трети ден продължава стачката в „Мини Марица-изток“

Протестиращите настояват за изпълнението на условията на Колективния трудов договор и изплащането на бонуси по 1000 лв. на човек. Според ръководството на мините броят на стачкуващите е 79% от всички ангажирани с производствения процес. Това е с 10% по-малко от участвалите в ефективните едночасови протести миналата седмица, според изпълнителният директор Евгени Стойков. Той заяви, че е готов да преговаря, само ако синдикатите отстъпят от исканията си за бонусите.
От своя страна синдикатите заявиха, че ръководството в лицето на изпълнителния директор бяга от преговорите.
Председателят на Дружествената синдикална организация на миньорите към КНСБ Валентин Вълчев съобщи за провокации към работниците от страна на ръководството на „Мини Марица-изток“. Въпреки това Вълчев беше категоричен, че стачката ще продължи до постигане на всички искания в стачната декларация:
Снощи в трите рудника от назначени 631 души са стачкували 600. Вчера в трите рудника от 2570 души са стачкували 2370. има натиск от страна на ръководството към хората. Инсценират разни постановки. В края на краищата ние сме тук и взимаме адекватни действия и решения. Миньорите няма да загубят нищо, ще спечелят правата си. Стачката е безсрочна, до постигане на исканията, които са в стачната декларация.
Работодателят пуска листовки в рудниците, настройва хората, като ги плаши, че ще заведе искове срещу тях. Той не можел да съди синдикалните лидери, защото те не били в трудови правни отношения с него, а щял да заведе искове срещу работниците, които стачкуват. Грубо нарушение на Закона за уреждане на колективните трудови спорове. Той ще си понесе отговорността. Със запасите, които имат 4-те топло електроцентрали могат да издържат с нормален ритъм на работа до 10-15 дни. При недостиг на електроенергия или доказани аварии, арбитражната комисия ще прекрати стачката принудително.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *