Топ 10 на най-интересните енергийни проекти

Енергията отдавна не се произвежда само от гигантски централи и всеки е виждал „перки“ и соларни панели. Но има малки енергийни проекти за получаване на енергия, както и затворени системи, които могат да се използват и на отдалечени места без да е необходимо наличието на инфраструктура.

Ето и 10 от най-интересните.

Соларната лавка

Нюйоркска компания създаде кантина, която може да революционизира пазара на бързи закуски. Моделът MRV100 на MOVE Systems използва слънчева енергия и природен газ и има акумулатор за съхраняване на излишното електричество.

Тази количка намалява двойно шума на електрическия генератор, като освено това отделя и с две трети по-малко вредни емисии от своите еквиваленти.

M-KOPA Solar

Базираната в Найроби, Кения, M-KOPA Solar използва плащане с мобилни телефони, за да осигури на хората добита от слънцето енергия по предплатен ценови модел. Компанията осигурява соларни системи за жилищата, които захранват две крушки, фенерче, както и станция за зареждане на мобилни устройства. Цената е 40 кенийски шилинга дневно (около 70 ст.), а за системата се внася депозит от 2999 шилинга – около 53 лева.

Плановете ѝ са до 2017 г. над 1 млн. домакинства да използват тази система.

Celtic Renewables

Новосъздадена шотландска компания използва отпадъци от производството на уиски, за да създава висококачествени биогорива.
Фирмата, която е тръгнала от единбургския Университет „Нейпиър“, е измислила процес за създаване на биогориво от бракуваната продукция на шотландските дестилерии. Биобутанолът ѝ може да се използва от двигатели с вътрешно горене вместо бензин.

Solar Puff

Надуваемата соларна лампа е продукция на нюйоркското студио Solight Design. Тя тежи по-малко от 100 грама, водонепроницаема е, може да се сгъва в компактен пакет и след 5 часа на слънце осигурява до 10 часа светлина. Има сензор, който я изключва, ако наоколо е светло.
Има и режим за примигващ сигнал, с който може да се предупреди за опасност.

Bio-Bus

Английският биобус, често наричан фекален бус, предизвиква емоции навсякъде, където се появи. Превозва до 40 пътници и е захранван от биометан, придобит от канализацията и хранителни отпадъци.

Хората смятат, че е чудесна идея да се направи нещо положително с човешките отпадъци, казва Джеймс Фрийман, шеф на компанията First West, която използва возилото.

bio-bean

Лондонската компания bio-bean превръща отпадъците от правенето на кафе в заведенията в биогориво. Компанията е изчислила, че с енергията, добита от отпадъците при направата на 2 млн. чаши кафе може да се осигури енергия за 16 хил. домакинства.

Mobile Hydro

Водата в моменат е най-големия източник на възобновяема енергия, като осигурява около 16% от глобалното потребление на ток.
Германската фирма Mobile Hydro е създала устройството Rotor – евтин кинетичен хидроенергиен генератор, който използва движението на водата в реките, за да създава ток.

Дъвчи и прави ток

Канадски изследователи са открили, че дъвкането може също да стане източник на електричество. Според Айдън Делнаваз от Висшето политехническо училище в Монреал, специална лента, закрепена на челюстта на човек, може да генерира около 7 миливата ток. Това е достатъчно, за да се събере енергия за захранване на мобилни устройства.

Desolenator

Лондонската компания Desolenator е създала технология, която чрез слънчева енергия обезсолява морска вода. Създателят на компанията Уилям Дженсън, казва, че устройството ще струва по-малко от 500 британски лири.

Wankband

„Мръснишка енергия“ – така рекламира устройството си Wankband порталът за порнографско съдържание Pornhub. Това е гривна, която превръща в електричество кинетичната енергия, докато човек се… замозадоволява. Вградена батерия съхранява енергията, която може да се използва за зареждане на мобилни устройства.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *