По-малко мляко и червено месо са били произведени през 2014 г. в България

2014 г. не е била толкова благоприятна за българското млекопреработване и месопроизводство, колкото 2013 г. Количеството преработено мляко продължава да намалява спрямо предходните години, спада производството и на повечето основни млечни продукти в страната като кашкавал, кисело и прясно мляко. Изключение от тенденцията е бялото саламурено сирене, чието производство нараства. Увеличава се и произведеното бяло месо. Производството на червено месо обаче пада под 100 000 тона, което не се е случвало от 2001 г. насам. Това показват данните за дейността на млекопреработвателните предприятия и кланиците, публикувани от Министерството на земеделието и храните.

Мляко

Общото количество преработено мляко през 2014 г. намалява спрямо това през 2013 и 2012 г. и достига близо 516 млн. литра. За сравнение, през 2012 г. то е било с почти 50 млн. повече: 562 млн. литра. От него 93% е било краве (но количеството му спада), 4.9% овче, 1.5% – козе, и 0.6% – биволско. Производството както на киселото, така и прясното мляко спада. Затова пък предприятията са увеличили производството на бялото саламурено сирене (с общо 8881 тона). От другите продукти спад на количеството спрямо предходната година има при течните пакетирани млека, ароматизираните заквасени млека (с или без плодове) и млечните десерти, докато ръст се наблюдава при пакетираната сметана и топените и пушени сирена. С над 60% нарастват произведените сирена от биволско и смесено мляко, но тяхното количество е значително по-ниско спрямо тези, произведени от краве мляко.

Най-много количество мляко (157 млн. литра) се произвеждат в Южния централен район, Северният централен район пък е водещ в производството на бялото саламурено сирене.

Бяло месо

Потребителите в България се насочват все повече към консумацията на птиче месо. През 2014 г. вътрешното потребление на птиче месо, субпродукти и втлъстен черен дроб е нараснало с около 8.6% спрямо това през 2013 г. Вносът на бяло месо се е увеличил с 12.1%. Местните предприятия също са изнасяли повече навън, но износът нараства с по-малък процент (5%) спрямо предходната година. Северният централен район е водещ в производството на бяло месо в страната с дял от 54.7%, следван от Югоизточния район.

Червено месо

Общото производство на червено месо в страната през 2014 г. намалява спрямо предходната с 6.5%, като минава под границата от 100 000 тона и стига 98 232.2 тона (кланично тегло). За последно толкова ниско количество се е произвело през 2001 г. Това се дължи на спада на производството в стопанствата. Същевременно промишленото производство на червено месо през миналата година е нараснало в сравнение с предходните две и достига 61 879 тона. Общите данни (промишлено производство плюс това в стопанствата) показват, че намалява производството на месо от свине, както и от говеда. Макар и с минимални количества се увеличава произведеното месо от овце, кози, биволи и еднокопитни.

Вътрешното потребление на червено месо се увеличава с 6417.5 тона и достига 245 191.3 тона, като най-голямо е увеличението при консумацията на свинско месо. През 2014 г. българите са консумирали 201 955.1 тона свинско месо, като повече от половината от него е било вносно. Така свинското оглавява класацията за най-търсено месо в страната, следвано от птичето и говеждото. Потреблението на говеждо месо леко се увеличава също, като около половината от него се внася от чужбина. Данните на министерството на земеделието показват, че почти цялото овче и козе месо са били местно производство.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *