Трайков спира приватизацията на Булгартабак?

И преди съм казвал, че като министър на икономиката бих предпочел по-голяма тежест на пазарните критерии.
Това са думи на министърът на икономиката и енергетиката Трайчо Трайков, публикувани на сайта на ведомството след снощната среща по приватизацията на Булгартабак.
За повишаване на финансовия ефект за държавата изтеглихме 100 млн. лв. под формата на извънредни дивиденти от резерва. Така надвишихме оценката от 119 млн. евро, изготвена от предишното правителство при несравнимо по-добра конюнктура тогава и значително надхвърлихме борсовата капитализация на дружеството.
Мога спокойно да кажа, че преди 8 години по времето на кабинета на НДСВ, големите тютюневи концерни все още не бяха разположили своите инвестиции и производствени мощности в района и тогава е можело да се постигне много успешна сделка с голяма компания от тютюневия бранш.
Сделката е в ръцете на Агенцията за приватизация и на Надзорния й съвет. След като е започнала процедурата,  въпреки че съм принципал на държавното участие в Булгартабак, по закон не участвам във вземането на решения.
Отговорността на агенцията е голяма, тъй като трябва да уточни ангажиментите на  инвеститора в договора. Заедно с вицепремиера Дянков и премиера Борисов ще следим много внимателно този процес, ангажира се Трайков.
Министърът на икономиката е против офертата на кандидат-купувача на Булгартабак, стана ясно след среща с представители на финансовото министерство и Агенцията за приватизация, проведена късно снощи.
По информация на Вестник 24 часа Трайков е против това купувачът да получи даром 190 млн. лв. Ставало въпрос за произведени цигари и тютюн за 140 млн. лв. в складовете на „Булгартабак“ и още 50 млн. лв. под формата на активи.
Министърът е обяснил пред изданието, че очаква Надзорния съвет на агенцията да не одобри сделката.
Снощи се проведе близо едночасова среща в икономическото министерство заради приватизацията на „Булгартабак“. След края й, видимо разгневен, ресорният министър Трайчо Трайков отиде спешно да докладва на премиера Бойко Борисов за резултатите от нея.
Стана ясно, че по време на срещата са били обсъдени промени, които инвеститорът иска да настъпят в договора, преди да бъдат подписани. По думите на шефа на агенцията за приватизация офертата от единствения инвеститор отговаря на целите на сделката.
„Абсолютно правилен дебат. Обсъдихме цената, обсъдихме какви са техните други предложения и евентуално какво следва оттук като стъпки. Има клаузи и инвеститорът е предложил някои неща, в които иска да се предоговори, някои от които са обезщетението за размера на тютюна в случай, че не го закупи. Агенцията беше сложила цени от 20 до 40 лева за килограм. Това е много. Те предложиха по-ниски цени. Ще стиковаме тази цена евентуално, за да е в приемлива рамка”, каза Емил Караниколов пред журналисти.
На срещата е присъствал и заместник-министърът на финансите Владислав Горанов, въпреки че пред журналисти той отказа да даде информация за нея. Според Караниколов Горанов единствено си е водил записки и ще ги докладва на финансовия министър Симеон Дянков.
Вчера Агенцията за приватизация обяви, че конкурсът за приватизацията на тютюневия холдинг се печели от единствения кандидат – купувач БТ Инвест. Това обаче е само частична победа за приватизатора, защото предстои и Надзорния съвет на Агенцията за приватизация да даде благословията си за продажба на холдинга.
Това трябва да се случи до две седмици, тъй като според нормативните разпоредби, одобреният за купувач трябва да внесе предложените в офертата 100.1 млн. евро до 15 дни, считано от 31.08.2011 г.
В своя анкета по повод новината за напредъка по приватизационната сделка, DarikFinance.bg прикани читателите си да изразят мнение по развръзката на новината.
Направи впечатление, че повече от една четвърт от участвалите в допитването (към 9:00 ч. на 1 септември) са на мнение, че не трябва да се допуска финализиране на сделката. В същото време 35% от читателите възкликват, че най-после има приватизация и продължилата с години сага най-после ще приключи.
Анкетата все още е отворена за всеки, който иска да изрази мнение по темата за приватизацията на стратегическата държавна фирма.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *