Трима от правителството били агенти на ДС, по-законспирираните още се прикриват

Комисията за разкриване на документите и за обявяване на принадлежност на български граждани към Държавна сигурност и разузнавателните служби на Българската народна армия извърши проверка на новия правителствения кабинет.
Проверени са 47 лица. Други 8 не подлежат на проверка, съобщиха от Комисията. Установена е, че досиета имат трима от членовета на правителството.
За единия от тях вече е известно – министърът без портфейл Божидар Димитров. Той е бил секретен сътрудник и агент в Първо главно управление и Второ главно управление на ДС с псевдонимите – Кардам, Тервел и Телериг.
Освен него обаче, в списъка са и Красимир Костов – заместник-министър на външните работи, и Павлин Димитров – заместник-министър на вътрешните работи. Костов е бил секретен сътрудник с псевдоним – Норис и е работил за ПГУ. Вербуван е през април 1984 г. и е снет от отчет през 1991 г.
Димитров пък е бил щатен сътрудни в СОУ на МВР-ДС. През 1987 г. е изпратен на тримесечен курс за ръководни кадри във ВКШ- КГБ-СССР.
Вътрешният министърЦветан Цветанов призна, че никога не е оставал с впечатление, че Павлин Димитров е бил част от ДС.Той бил останал с впечатление от разговорите, които водил с Димитров, че е бил служител на Националната полиция.
Той защити и Божидар Димитров, когато по време на съставяне на кабинета около назначаването му имаше напрежение.Дори от Синята коалиция бяха против той да стане министър, но в крайна сметка бе направен компромис.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *