Изборът на българските фирми се оказа правилен

Георги Прохаски, председател на Центъра за икономическо развитие

Работещите хора и пенсионерите на практика не са усетили кризата. Доходите им не са спаднали, рядко има случаи на намаляване на заплати, пенсиите се увеличиха. От друга страна, цените не растат, дори през по-голяма част от годината имаше дефлация. Всъщност бизнесът понася ударите на кризата. За да запазят голяма част от добрите кадри, предприемачите ограничават други разходи. Затова в повечето фирми няма печалба.
Но това, разбира се, не може да продължава вечно. Ако кризата продължи, например още шест месеца, износът се свие допълнително, лихвите останат високи, а кредитирането е ограничено, реалният бизнес няма да издържи. Ще започнат фалити и масови уволнения. Оттам нататък картината се очертава доста черна.
Надявам се в България да избегнем всичко това. Основанията да не очаквам подобно нещо е, че светът вече излиза от кризата. Следователно подходът на фирмите в България да запазят основна част от работещите и после по-бързо да навлязат в новата ситуация е бил правилен. Ако се сбъднат оптимистичните прогнози, още през второто и третото тримесечие ще усетим подобряване на ситуацията.
Необходимо е обаче банките да активизират кредитирането, което веднага ще се отрази много благоприятно на икономическата среда. Това дори може да доведе положителен растеж от около 0,5% за цялата следваща година.
Краткосрочните мерки, на първо място, са свързани със стабилността на финансовата система и на бюджета. Проектобюджет 2010 отговаря на тези условия – да не се правят излишни разходи и да се запази финансовата стабилност. Всичко това повишава доверието към страната. България е една от малко държави, която няма да прави нови големи дългове и няма да допусне преразходи в бюджета си. Това сигурно ще бъде оценено. В началото ще последва възстановяване на притока на пари към трезорите в България, защото банките майки в момента са свръхликвидни, но се страхуват да насочат ресурс у нас. След това ще тръгнат и чуждестранните инвестиции.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *