Тримесечно дъно за златото заради силата на долара

Златото се намира на близо тримесечно дъно, поразено от опасенията за по-ранно вдигане на лихвите в САЩ, силния долар и очевидното намаление на напрежението в Украйна. При силата на „зелените“ пари заради нарастващите спекулации за по-бързо увеличение на лихвите на Федералния резерв, златото търси подкрепа от растеж на физическото търсене в Азия, коментира bnr.bg.

Жълтият метал най-вероятно ще остане все така под натиск поне до редовното заседание на Федералния резерв през следващата седмица. Спот цената днес е 1248 долара за тройунция при тримесечно дъно вчера на 1243.56 долара.

Търсенето от физическия сектор може да окаже подкрепа, но то изглежда остава слабо. Дилъри от Хонг-Конг отбелязаха, че то се е увеличило през последните дни заради по-ниската цена, но не чак толкова. В Индия, която е вторият по големина купувач в света, очакванията са търсенето да нарасне преди фестивала Диуали, но ограниченията за внос няма да позволят голям растеж.

Междувременно привлекателността на златото заради предлаганата сигурност също пострада след изказването на украинския президент в сряда, че Русия е изтеглила по-голяма част от войските си, което увеличи надеждите, че може да има мир след петте месеца конфликт, при който загинаха над 3000 души.

Последният спад на цената доведе до търсене от златните фондове. Активите на най-големия фонд за търговия със злато в света SPDR Gold Trust нараснаха в сряда с 3 тона до 788.72 тона, което е първото вливане на средства за последните три седмици.

Новозеландският долар ужилен от централната банка

Долар-йена се търгува под 6-годишния връх, а новозеландският долар падна до седем месечно дъно срещу съименника си след изказването на централната банка, че сегашните нива са неоправдани и трудно удържими. Валутата падна до 0.8180 и се приближи до дъното за 2014 на 0.8052, което беше достигнато през февруари. Спадът вече е с над 6 цента след върха през юли на 0.8839. Управителят на Новозеландската резервна банка Греъм Уилър заяви, че очаква значителна обезценка на валутата с нормализирането на монетарната политика в САЩ.

Американският долар е наистина звездата на валутните пазари през последните седмици, отчасти защото инвеститорите отново се вълнуват дали Федералния резерв няма да започне по-рано повишението на лихвите. Това доведе до растеж на доходността по американските облигации, което от своя страна помогна и на долара, най-вече срещу ниско доходните йена и евро.

Вчера долар-йена удари в края на деня 6-годишен връх от 106.89, а днес се търгува на 106.74.

Еврото продължава да търпи загуби след облекченията на ЕЦБ миналата седмица. Евро-долар е на 1.2913 и се опитва отчаяно да не допусне пробив на 14-месечното дъно от вторник на 1.2859. Единната валута обаче се съвзе срещу швейцарския франк след потвърдената решителност на

Швейцарската национална банка, че ще предприеме допълнителни мерки, ако е необходимо, за да защити нивата от 1.20, в това число и приемането на отрицателни лихви. Кросът евро-франк достигна едномесечен връх от 1.2119 и се отдалечи от двегодишното дъно от миналата седмица на 1.2045.

Стерлингът остана нестабилен заради шансовете за положителен вот на референдума за независимост на Шотландия другата седмица. Кабелът е на нива от 1.62, но вчера падна до 10-месечно дъно от 1.6052. Сигнал за възможната паника от разпадането на 307 годишния съюз дадоха премиера Дейвид Камерън, заместника му и лидера на опозицията, които се отправиха към Шотландия, за да предложат по-широка независимост за гласуване против независимостта.

Инвеститорите продължават да продават и австралийския долар, който поевтиня тази седмица с 3 цента до 6-месечно дъно от 0.9113, но днес се стабилизира около 0.9190.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *