Швейцария намекна, че също може да въведе отрицателни лихви

Швейцарският франк се обезцени рязко спрямо останалите основни валути, след като Централна банка на Швейцария (ШЦБ) намекна, че може да обмисли въвеждане на отрицателни лихви, за да попречи евентуално отслабване на еврото спрямо франка, информира bnr.bg

Според „Уолстрийт джърнъл“ членът на ШБЦ Томас Мозер е заявил, че е възможно въвеждане на отрицателни швейцарски лихви (подобно на отрицателната депозитна лихва на ЕЦБ), ако банката види заплаха за заложеното от нея минимално ниво на валутна обмяна от 1,2000 франка за евро.

Въпреки, че той не коментира, дали банката може да вземе подобно решение на заседанието през следващата седмица (на 18-и септември), изказването на Мозер доведе до рязко понижение на швейцарския франка.

Доларът поскъпна до нов едногодишен връх около 0,9395 швейцарски франка, докато еврото отскочи към 4-седмичен връх от 1,2118 франка, след като в началото на септември единната валута падна до 1,2044 франка – най-ниското ниво за еврото от януари 2013-а година.

Швейцарската централна банка постави долна граница от 1,2000 франка за едно евро през август 2011-а година и от тогава насам нееднократно заяви, че ще направи всичко необходимо (в т.ч. и масирани директни интервенции на валутния пазар), за да предотврати по-сериозно поскъпване на местната валута, което би навредило на икономиката на Швейцария.

Междувременно говорителят на ШЦБ Мейер потвърди, че при необходимост банката ще предприеме извънредни мерки, като тези мерки включват и евентуално въвеждане на отрицателни (наказателни) лихви.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *