Тристранният съвет заседава за цените на газа, парното и тока

 
 

 

 

Националният съвет за тристранно сътрудничество ще заседава днес по цените на природния газ, парното и тока. Заседанието се свиква по настояване на синдикатите, които не приемат готвеното увеличение на цените от 1 юли.
Синьото гориво трябва да поскъпне с близо 30%, изчисли доставчикът „Булгаргаз”. Държавният регулатор няма да допусне повече от 25%, стана ясно от думите на неговия председател Ангел Семерджиев. При това положение цената на парното ще се увеличи средно с 12% – цени, които нито населението, нито бизнесът ще понесе, коментира Любен Тонев от КНСБ:
„Вече има заявени намерения, ако тази цена влезе в сила, да започнат протестни действия, включително и гладна стачка, защото хората нямат избор.“
Синдикатите смятат, че тристранният съвет може да намери решението в диалог по въпросите на мениджмънта, прозрачността и одитирането на дружества.
Третата страна в съвета – правителството, засега остава непреклонна. Икономическият министър Трайчо Трайков бе категоричен, че този път държавата няма да се меси, за да сваля цената на газа по примера на предходното тримесечие. И от „Булгаргаз” вчера заявиха, че нямат възможност да продават на по-ниски цени заради опасността компанията да не може да се разплати с доставчика си „Газпром”.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *