Тристранният съвет обсъжда промените в социалния кодекс

© Снимка: БГНЕС

Промените в Кодекса за социално осигуряване ще бъдат дискутирани днес на извънредно заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество.
Финансовият министър Симеон Дянков държи на позицията си, че увеличаването на стажа и възрастта за пенсия трябва да започне още от догодина и цитира становището на Международния валутен фонд. В крайна сметка решението ще е на правителството, каза Дянков.
„Международният валутен фонд явно казва, че заради демографското развитие на България и заради дефицита, който вече се натрупал в НОИ в продължение на над десетилетия, те препоръчват още от януари 2011 г. да започне това увеличение на стажа. В крайна сметка обаче решава правителството и се надявам, че колегите ми в правителството знаят и разбират каква е ситуацията и ще ме подкрепят“, каза министърът на финансите.
След финансовия министър Симеон Дянков, и социалният – Тотю Младенов, обяви, че въпросът за вдигане на стажа и възрастта за пенсия трябва отново да се обсъди.
„Търсиме баланса между бизнеса и между хората. Направихме доста отстъпки на синдикатите. Аз мисля, че и те трябва да се съобразят с някои неща“, подчерта Младенов.
Синдикатите отказват отново да обсъждат този въпрос.
„Всеки, който го поставя, бламира министър-председателя“, заяви председателят на КНСБ Пламен Димитров в интервю за „Хоризонт“.
Даниела Петкова от асоциацията на частните пенсионноосигурителни дружества също коментира пред БНР, че НОИ се опитва да наруши договорката, постигната при премиера Бойко Борисов, професионалните фондове да почнат да плащат пенсии от 2015-а година.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *