Три държави, които използват паралелна валута

Какво щеше да стане, ако еврозоната беше показала вратата на Гърция?Все по-често се задаваше въпросът: ако Гърция бъде принудена да излезе от еврозоната, няма ли да може да последва примера на Черна гора, Еквадор или България за успешно изменение на валутния режим?

Черна гора
Черна гора използва еврото, но не е формален член на еврозоната. Впоследствие страната избягва „моралния риск“, създаден от Европейския икономически и паричен съюз.
През 1999 г., когато Черна гора все още е била част от бивша Югославия, официалната валута е бил дискредитираният югославски динар. Но германската марка била неофициалната царуваща монета.

Еквадор
Еквадор използва щатския долар, но държавата не е част от Системата на Федералния резерв в САЩ. Страната е красноречив пример за неспособността на една държава да наложи върховенството на закона и да гарантира стойността на валутата си – сукре.

Еквадорската валута се търгувала за 6,825 за долар в края на 1998 г., а до края на 1999 г. стойността стигнала 20,243 за щатски долар. През първата седмица на януари 2000 г. цената на сукрето скочила до 28,000 за долар.

България
България използва своя собствена валута – лев. Той е клонинг на еврото. Затова България е част от единна валутна област с еврозоната, но не е формален член на Европейския паричен съюз. Като следствие от това, държавата не се сблъсква с проблеми, свързани с „моралния риск“.

Всъщност България трябва да налага фискална дисциплина, защото правителството не може да отиде до Европейската централна банка или до Българската народна банка и да иска финансиране назаем. Не е изненада, че България води строга фискална политика и съотношението дълг спрямо БВП е едно от най-ниските в Европейския съюз и е 29 процента.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *