Три нови процедури ще бъдат открити по оперативна програма „Административен капацитет“

Три нови процедури по оперативна програма „Административен капацитет“ (ОПАК)ще бъдат открити до края на годината. Те ще са за ефективна държавна администрация, модерно управление на човешките ресурси и подобряване на обслужването на гражданите и бизнеса. Решението е било взето по време на шестото заседание на Комитета за наблюдение на ОПАК, съобщи Министрството на финансите.

На заседаниетоса билиприети незначителни промени в ОПАК, свързани с промяната в структурата на правителството.Досега порграмата се управляваше от закритотоМинистерството на държавната администрация и административната реформа. С новия кабинет в Министерството на финансите се създаде дирекция „Оперативна програма Административен капацитет“, която пое ролята на управляващорган на програмата. Към администрацията на Министерския съветпреминаха функциите, свързани с изграждането и развитието на административните структури, управлението на човешките ресурси в държавната администрация, контролът в държавната администрация и административното регулиране. Към Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщениятапреминаха функциите, свързани с развитието на електронното управление и административното обслужване по електронен път.

Първата процедура, коятоуправляващият орган по програмата ще открие до края на годината е по подприоритет 2.1 „Модерно управление на човешките ресурси в държавната администрация“. Процедурата ще бъде обявена прездекемри, а крайният срок за подаването на предложения ефевруари 2010 г. По нея ще може да кандидатства администрацията на Министерския съвет. Целта на процедурата е да се подобри системата за заплащане и мотивацията на служителите, което ще повиши качеството на работа в държавния сектор.

Втората процедура е по подприоритет 2.2 „Компетентна и ефективна държавна администрация“. Тя ще бъде обявена презноември, а крайният срок за подаването на предложения еянуари 2010 г. Бенефициент е Институтът по публична администрация (ИПА). Целтаеукрепване накапацитета на ИПА и да се предоставят качествени и ефективни обучения за централната, областните и общинските администрации.

Последната процедура е по подприоритет 3.1 „Подобряване на обслужването за гражданите и бизнеса, в това число чрез развитие на електронното управление“. Тя ще бъде обявена през ноември. Проектни предложениямогат да се подават до януари 2010 г. Тази процедура е насочена към Министерството на транспорта информационните технологии и съобщенията.Целта е да се гарантира предоставянето на качествени и насочени към потребителя електронни административни услуги.

На заседанието на Комитета за наблюдение е билодобрен актуализиран вариант на годишния доклад за изпълнението на програмата за 2008 г. До този момент по ОПАК са изплатени над 5.2 млн. лв. По този начин саизплатените всички средства по ОПАК от програмния бюджет за 2008 г., е посочено в съобщението. За последните две години попрограмата са усвоени 19.21 % от цялата сума от 181 млн. евроза периода 2007 – 2013 г.

Отзапочването на програмата през 2007 г.досега са отворени общо 26 процедури. Одобрените за финансиране проекти са260 проекта. Сключените договори са заблизо 140 млн. лв. Реално изплатените средства са над 62.6 млн. лв., е посочено в съобщението.

Дневник.бг

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *