”Гражданската” заплашва застрахователите

Продължаващите загуби по задължителната автомобила застраховка „Гражданска отговорност“ (ГО) вече заплашват финансовата стабилност на компаниите. Това предупредиха застрахователи пред „Дневник“ по повод данни на Комисията за финансов надзор, че към края на август отрицателният резултат общо за целия бранш по задължителната полица надминава 30 млн. лв.

Миналата седмица представители на надзора и компаниите са обсъдили пазара на ГО и мерките, които могат да се вземат за намаляването на загубите. Според застрахователите единственият начин е увеличаването на цените. Силната конкуренция обаче прави невъзможно по-сериозното им повишение. Проблем обаче е, че в същото време размерът на обезщетенията расте много по-бързо, отколкото тарифите по застраховката.

„Единственото решение е увеличаването на цената и намаляването на комисионите, които събират брокерите и агентите. Въпросът е цената да бъде достатъчна за компаниите и достъпна за клиентите“, коментира Данчо Данчев, изпълнителен директор на „Виктория“. На въпрос дали загубите заплашват стабилността на компаниите и възможността им да плащат обезщетения Данчев отговори: „Да, категорично. Със сигурност в дългосрочен план, а за някои дружества и в краткосрочен.“

На подобно мнение е и Радослав Диков, шеф на „Български имоти“, според когото опасност има въпреки усилията на надзора да ограничава загубите. Той смята, че повишаването на резервите за плащания, което комисията наложи преди известно време на компаниите, е помогнало на пазара да се стабилизира, но и в момента загубите по „Гражданска“ може да доведат до несъстоятелност някои компании.

Ръководителят на застрахователния надзор Емил Атанасов обаче успокоява, че подобна опасност няма. Пред „Дневник“ той каза, че тази загуба не е толкова голяма на фона на общата дейност на компаниите. „Все пак застрахователите имат и други дейности и „Гражданска отговорност“ е само една част от тях.“ Атанасов обаче е съгласен, че трябва да се положат усилия компаниите да не излизат на загуба по полицата, и каза, че се надява към края на тази година отрицателният резултат за целия бранш да бъде доста по-малко от миналата година.

За цялата 2008 г. загубите само по „Гражданска“ са над 96 млн. лв., в резултат общият резултат от дейността на всички компании също беше загуба от близо 2.4 млн. лв. Председателят на Асоциацията на българските застрахователи Орлин Пенев коментира, че стабилността на компаниите е застрашена от гледна точка на статистиката на надзора, според която премията е недостатъчна за покриването на загубите при някои компании.

Според данните, изпратени ни от надзора, само за първите осем месеца на годината изплатените обезщетения надхвърлят 123 млн. лв., докато за цялата минала година те са били 141.5 млн. лв. Освен това в последните години ръстът на исковете надхвърля в пъти този на спечелените премии.

Румен Янчев, изпълнителен директор на „Булстрад“, смята, че риск за компаниите има, защото цените за ремонтите в сервизите се увеличават много повече, отколкото премиите, размерът на обезщетенията расте, честотата на събитията също, а през цялото това време цената на „Гражданска“ се качва с много по-малък процент. Според изчисления на финансовия надзор през второто тримесечие необходимата средна цена, за да не бъдат компаните на загуба, е 232 лв., а реално според сключените полици към август тя е едва 186 лв. Участници в срещата разказаха, че на нея е била обсъдена и нелоялна конкуренция от страна на някои компании, които продават „Гражданска“ на доста по-ниски тарифи от средните за пазара и по този начин правят дъмпинг.

„Между компаниите, които предлагат полицата, има няколко, при които се забелязват доста по-ниски тарифи“, каза и Емил Атанасов. Той обясни, че надзорът не може да определя какви да бъдат тарифите, но може да следи дали те са достатъчни и ако се установи, че няма да покрият обезщетенията и разходите, могат да се налагат принудителни административни мерки, а ако и те не се изпълняват – комисията налага други санкции.

Според Данчо Данчев опасността идва от това, че преди време някои застрахователи са „фалирали“ и техните компании майки от чужбина са налели капитал, с което са ги спасили, но акционерите на други няма да имат такава възможност.

По покана на Емил Атанасов на срещата миналата седмица е бил и представител на Комисията за защита на конкуренцията, която миналата година глоби 14 компании с 2.47 млн. лв. за картел при определянето на цените на „Гражданска“. Застрахователите се оплакаха, че заради опитите им да вдигнат цените и дори прогнозите им, че това трябва да се случи, може да се посрещнат като заплаха за свободната конкуренция и това още повече задълбочава проблемите със загубите. Емил Атанасов обаче посочи, че при определянето на тарифите трябва да се работи както срещу картелирането, така и срещу нелоялната конкуренция и дъмпинга на цените.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *