Тунизийска организация спечели Нобеловата награда за мир за 2015 г.

Тунизийският Квартет за национален диалог е тазгодишният носител на Нобеловата награда за мир, съобщи преди минути Нобеловият комитет. Наградата се присъжда „заради неговия решителен принос за изграждане на плуралистична демокрация в Тунис след Жасминовата революция през 2011 г“.

Организацията е формирана през 2013 г., когато демократичният процес е в опасност заради политическите убийства и широкото обществено недоволство. Квартетът създава алтернатива и успява да установи мирен политически преход във време, когато страната е на ръба на гражданската война. В следващите години той играе ключова роля за изграждане на такава система на управление, която гарантира основните човешки права на цялото население без оглед на пол, политически възгледи и религиозна принадлежност.

Квартетът за национален диалог се състои от няколко ключови организации: Общият съюз на работниците в Тунис, Конфедерацията на индустриалците, търговците и занаятчиите, Лигата за човешки права на Тунис и Националната асоциация на адвокатите. Всички те представляват различни сектори и ценности в обществото и заедно са действали като посредник и движеща сила за демократично и мирно развитие на страната. От Нобеловия комитет уточняват, че наградата се присъжда на Квартета, а не на четирите съставящи го организации поотделно.

Арабската пролет тръгна именно от Тунис през 2010 г.- 2011 г., но бързо се разпространи в много страни в Северна Африка и Близкия изток. В много от тях обаче борбата за демокрация и гарантиране на основните човешки права се провали. При все това в Тунис се наблюдава демократичен преход, основан на будно гражданско общество, което настоява за спазване на фундаменталните човешки права, мотивират решението си в Нобеловия комитет.

„Повече от всичко наградата има за цел да насърчи народа на Тунис, който въпреки големите предизвикателства, успя да постави основите за национално помирение, което Комитетът се надява да послужи за пример на другите държави“, гласи официалното съобщение.

Нобеловата награда за мир, която освен медала включва и парична сума в размер на 8 милиона шведски крони (972 000 долара), ще бъде връчена в Осло на 10 декември.

Миналата година Нобеловият комитет присъди отличието на Малала Юсуфзай и Кайлаш Сатяртхи заради тяхната борба срещу потискането на децата и младите хора.

Наградата е връчвана 95 пъти от 1901 г. до 2014 г. на 128 лауреати, 16 от които – жени. Единственият, който я е отказвал, е Ле Дък Тхо – виетнамски политик, удостоен с отличието през 1973 г. заедно с тогавашния държавен секретар на САЩ Хенри Кисинджър заради мирните споразумения за Виетнам. Той отказва приза, защото счита, че мирът във Виетнам още не е наложен.

Тази година връчването на Нобеловите награди бе белязано от скандал. Причината е, че Гейр Люндстад, секретар на Нобеловия комитет в продължение на 25 години до 2015 г., издаде книга с остри критики за начина, по който е направена селекцията за някои от отличените. По думите му президентът на САЩ Барак Обама, спечелил отличието за мир през 2009 г., не е оправдал възлаганите му надежди да намали войните и конфликтите по света, един от членовете на комитета е подал демонстративно оставка през 2007 г. заради награждаването на вицепрезидента Ал Гор, а друг казал, че никой папа никога няма да е достоен за приза.

Люндстад бе незабавно изгонен от сградата в най-тежкия скандал от 1994 г., когато член на комитета напусна поради несъгласие наградата да бъде връчвана и на Ясер Арафат заедно с Ицхак Рабин и Шимон Перес.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *