Туризмът ще спаси Испания

В началото на тази година испанските хотелиери бяха заложили всичките си надежди на една карта – бизнеса по Великден. Те не останаха разочаровани. Тази година празникът се падна на отсително късна дата и много туристи вече бяха резервирали почивки по морските курорти. Голяма част от хотелите по испанското крайбрежие бяха почти изцяло запълнени.

Всичко това дава нови надежди на заетите в туристическия бранш, а и политиците се изказват предимно оптимистично. „Туризмът укрепва позициите си като най-важен отрасъл на икономиката на нашата страна и като мотор за нейното възстановяване“, заяви министърът на индустрията Хосе Мануел Сория, който отговаря и за туризма.

Не само слънце и море

През първите три месеца на годината Испания е посрещнала 10,1 млн. чужди туристи – това е плюс от 7,2% в сравнение с първото тримесечие на 2013. И сега Испания е третата най-посещавана от туристите страна в света след Франция и САЩ. А що се отнася до приходите от туризма, които в Испания са възлезли на 60 млрд. евро през 2013, страната дори е на второ място в света.

Туризмът спасява дори закъсалия културен сектор на страната. Особено посещенията до най-известните културни обекти в страната се радват на голяма популярност – например музеят на Пикасо в Малага или театърът-музей Дали във Фигерес. Този бивш театър в родния град на сюрреалиста Салвадор Дали, обновен от самия него, е особено често посещавана цел от чуждестранните туристи в Испания. Същото се отнася и до катедралата Саграда Фамилия в Барселона, изградена от световноизвестния архитект Гауди, която привлича над три милиона чуждестранни посетители годишно.
[Сградите на Гауди привличат в Испания всяка година милиони туристи от цял свят]

Сградите на Гауди привличат в Испания всяка година милиони туристи от цял свят

Ако ги нямаше приходите от тези туристически цели, редица театри, опери, кина и изложбени зали в Испания щяха да са затворили врати, а икономическата криза отдавна щеше да е прераснала и в културна. Причините за това са различни, но повечето са свързани с високата безработица, която в момента е 26%, а сред младежите – дори от 55%, както и ниските заплати. Статистиките доказват, че приходите от театър през последните години са намалели с повече от 30%, а тези от кината – с 13%.

Онова, което помогна на испанския туризъм допълнително да укрепи позициите си на мотор на закъсалата икономика, е все още напрегнатата ситуация в Арабския свят. По думите на президента на Сдружението на испанските хотелиери Хуан Молас, революционните промени в арабския свят са накарали мнозина туристи да погледнат на Испания като на сигурна алтернатива. В резултат на това само през тази година в хотелите и ресторантите в Испания са били открити 35 000 нови работни места. Конюнктурното оживление в ЕС и засиленият приток на туристи от Русия и скандинавските страни допълнително оживява испанския туристически пазар.

Азиатският турист харчи в Испания по 670 евро на ден

Потенциал има и сред азиатските туристи. Едва всеки 50-ти чуждестранен турист в Испания е от азиатски произход, но пък страната има намерение да промени този факт, още повече, че всеки азиатец харчи средно по 670 евро на ден в страната, докато редовият европеец – едва по 100 евро. При това приходите в туристическия бранш идват не само от чужденци. Благодарение на известно очертаващо се конюнктурно оживление, самите испанци също започват да пътуват и почиват по-често из родината си, което си пролича особено ясно по време на Великденските празници.
DW.DE

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *