Защо са малко жените лидери във финансовия бизнес?

Въпреки, че Джанет Йелън наскоро стана първата жена председател на Федералния резерв на САЩ, финансовата индустрия страда от остър недостиг на женски кадри. Жените съставляват повече от 60 на сто от заетите в сектора на финансовите услуги според Световния икономически форум, но държат само 19 процента от позициите на високо ниво, съобщава сп. Форбс.

Катлийн Кейн, управляващ директор на областната мрежа на Northwestern Mutual в Спрингфийлд, Масачузетс, е една от малкото жени, които успяват да изпъкнат във финансовия свят. Преди 27 г. тя започва да работи в сектора на компанията, който тя нарича „традиционната женска страна на бизнеса“ – на административна позиция. Тя се занимава с мениджмънт на клиенти, когато разбира, че това е най-добрият начин да реализира мечтата си за собствен офис.

Кейн скоро открива, че работата й не е свързана толкова с цифрите, а по-скоро с това да разбере как тези числа подкрепят нечии цели, мечти и стремежи.

Тя е категорична, че жените са много подходящи за финансови консултанти. „Става дума за отношенията ви с вашите клиенти и способността ви да сте съпричастни и да умеете да ги изслушвате“, казва тя, отбелязвайки, че много хора не разбират как да използват парите като инструмент и средство, вместо бреме.

Една от причините за малкия брой на жените във финансовия бизнес, според Кейн, е историческата антипатия към присъщия риск на бизнеса, основан на комисиона. За много жени тази позиция се подсилва от добронамерени родители и преподаватели, които ги съветват да не се заемат с рискова работа.

Един от начините на компаниите да се борят срещу такова отношение, са програмите за стажанти, които им дават шанс да се докоснат до работата и да видят, че жените могат да бъдат също толкова успешни във финансовия свят, както мъжете.

Най-важното, вярва Кейн, е компаниите да се научат да правят разлика между просто наемане на жени във финансовия сектор и това да се почувстват част от екипа. Неравенството между половете може да се преодолее, когато всички работят заедно като екип, което при постигане на целите е по-малко рисковано, отколкото ако работиш сам.

Според Федералния резерв, в момента жените контролират повече от половината от всички богатства в САЩ. Очаква се този брой да достигне две трети до 2020 година.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *