Туроператорите поискаха оставката на ресорния министър

Асоциацията на българските туроператори и туристически агенти (АБТТА) иска оставката на министъра на туризма Николина Ангелкова, като я обвинява в „липса на професионални компетенции и административен капацитет за справяне със задълбочаващите се проблеми на българския туризъм“. В изключително критично писмо до премиера Бойко Борисов, изпратено на 26 септември, туроператорите обясняват мотивите си за исканата оставка. До момента обаче реакция няма.

Едно от най-сериозните обвинения на туроператорите е, че министър Ангелкова „систематично манипулира общественото мнение за истинското състояние на туристическата индустрия, като дава погрешни, силно завишени данни за броя на чуждестранните туристи у нас“.

Наред с това Ангелкова блокирала важни според бранша инициативи като въвеждането на Единната система за туристическа информация. Тази система, лансирана по време на второто правителство на Бойко Борисов, предвиждаше всеки хотел да се свърже в реално време с министерството на туризма, НАП и МВР. На тази мярка се гледаше като на ключов инструмент в борбата със сивата икономика и в защитата на коректните фирми от сектора, но до момента не е изпълнена.

От АБТТА са недоволни, че националната туристическа реклама няма стратегическа визия и фокус, че маркетингът е хаотичен и липсват всякакви модерни активности – например присъствие в социалните мрежи. „В същото време се подпомагат рекламните кампании на чуждестранни туроператори с държавни средства без прозрачност в процедурата и критериите за избор на получателите на тази помощ“, посочват в писмото до премиера туроператорите. Според тях Законът за туризма и цялата нормативна уредба не са съобразени със съвременните пазарни реалности и спъват отрасъла.

Туроператорите са недоволни и от „катастрофалното положение“ с националния туристически портал на България http://www.bulgariatravel.org . Порталът е без активност от началото на 2015 г., възмутени са от АБТТА.

Асоциацията критикува ресорния министър за „безотговорно отношение“ към състоянието на сектора и за невъзможност да бъде осъществен ефективен диалог с чиновниците на министерството. „На фона на внесените десетки становища с експресни препоръки и активна ангажираност на АБТТА отсъства адекватна реакция от страна на ръководеното от министър Николина Ангелкова ведомство“, посочват от бранша, информира в.Сега.

Недоволство от дейността на министър Ангелкова изрази преди време и вицепремиерът Валери Симеонов, в чийто ресор е туризмът. По време на летните си акции по нощните заведения в Слънчев бряг той коментира, че контролът в отрасъла куца и че се допуска „мутри“ да печелят концесии и да командват по Черноморието.

 

 

 

 

financebg.com

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *