Шуробаджанашкият „октопод“ на ГЕРБ е завладял и енергетиката

Роднинско-приятелският „октопод“ на ГЕРБ е оплел не само общината в Хасково, но и ключови фирми в енергетиката. Това стана ясно, след като БСП огласи поредната порция партийни назначения и извади схема с кумове, сватове и съпрузи. Част от кадрите в новия „дрийм тийм“ правят впечатление със спорния си опит в енергийните среди.

От разкритията става ясно, че докато Делян Добрев е бил министър на енергетиката във второто правителство на ГЕРБ, в държавната фирма „Булгартрансгаз“ трайно са се настанили хора на депутата от ГЕРБ Александър Ненков.

Шефът на „Булгартрансгаз“ Георги Гегов, който е син на бившия изпълнителен директор на компанията Кирил Гегов, живее на съпружески начала с депутата от ГЕРБ Теодора Георгиева, съобщи Иван Иванов от БСП. Гегов и Георгиева са кум и кума на народния избраник от ГЕРБ Александър Ненков и на съпругата му Пламена Ненкова, която също работи в „Булгартрансгаз“ в отдел „Анализи и международна дейност“, т.е. като служител в държавната фирма е подчинена на своя кум. Ненкова е бакалавър по „Международни отношения“ от УНСС и магистър по „Европейски науки“ от Westminster University в Лондон. Между 2002 и 2008 г. е била част от Института за икономическа политика. Шеметната й кариера в енергетиката съвпада с началото на връзката й с Александър Ненков, за когото се омъжва през 2011 г. През 2010 г. тя е назначена за началник-отдел „Международно сътрудничество и връзки с обществеността“ в „Булгаргаз“. През 2014-2015 г. е била част от екипа на „Южен поток България“. А сега вече е в „Булгартрансгаз“. През цялото това време съпругът й е депутат от ГЕРБ.

Майката на 33-годишния Александър Ненков – Юлия Ненкова, е шеф на Комисията за защита на конкуренцията, номинирана от ГЕРБ, като на практика се състезаваше сама със себе си за този пост. Бащата Румен Ненков пък е конституционен съдия.

Спорните назначения не спират дотук. Председател на съвета на директорите в „Булгартрансгаз“ е действащият шеф на общинския съвет в Хасково Таня Захариева, която по образование е юрист и цял живот е работила като адвокат и юрисконсулт. Зам.-председател на тричленния надзорен съвет е бившият зам.-кмет на Димитровград и бивш депутат от ГЕРБ Владимир Митрушев. Организацията на ГЕРБ в Димитровград е подчинена на Делян Добрев. А бащата на Митрушев – Вълчо, в момента е общински съветник от ГЕРБ. Според официалната му биография Владимир Митрушев е завършил „Счетоводство и контрол“ в Икономическия университет във Варна и е работил в сферите на строителството и инвестиционната дейност във Великобритания и България.

Както „Сега“ вече писа, енергийните назначения се допълват и от съучениците на Делян Добрев от Хасковската гимназия – Николай Павлов и Петьо Иванов, които в момента оглавяват съответно „Булгаргаз“ и Българския енергиен холдинг.

Веднага след разкритията ГЕРБ свика спешна пресконференция с участието на всичколога Цвета Караянчева, прясно подалия оставка депутат Делян Добрев и другото главно действащо лице в енергийната схема – Александър Ненков.

Александър Ненков отхвърли обвиненията, че съпругата му е получила работата си по приятелска линия, и я определи като „изключителен професионалист“. „Това, че Гегов я кани да оглави техния международен отдел, не е, защото е кумица, а защото заслужава и наистина се е доказала, че може да се справи с тази работа. Това е едно изключително тежко дружество, едно от най-добрите предприятия в България. И благодарение на моята съпруга в последната година и половина дружеството спечели 5-6 проекта към Европейската комисия за модернизация на нашата газопреносна система. Ако не заслужава да бъде там, аз съм готов да се извиня пред цялото българско общество“, разясни Ненков. Не стана ясно как ще се определи дали г-жа Ненкова заслужава поста си.

„Ако това е войната, явно аз съм първата жертва, защото успяха да ме окепазят много бързо и лесно“, оплака се Делян Добрев. И също отправи ултиматум, но към червения депутат Елена Йончева: „Приканвам Йончева в следващите 24 часа или с тези нейните диаграмки да извади имена, фирми, икономически групировки, кой какви пари е вземал или давал, или да ми се извини. Защото нейната история мина всякакви разумни граници“. „В моята история имаше добре скалъпени малки истини, които да изглеждат на зрителите по един ужасен начин. Това е ченгеджийският похват – с добре скалъпени малки истини да направиш една конспирация, която да изглежда ужасно за зрителя и да срине авторитета на човек, който го е изграждал с години“, разви хипотезата си Добрев. И допусна, че атаката срещу него цели да прикрие новите обвинения срещу Румен Овчаров, който в понеделник бе обвинен, че като министър е ощетил мини „Бобовдол“ с 9 млн. лв, информира в.Сега.

Караянчева пък атакува директно лидера на БСП Корнелия Нинова, която била „стратег и идеолог на битката“, която президентът Румен Радев отваря на ГЕРБ. И ултимативно поиска от нея да разкрие дали съпругът й работи в „ЛУКойл“, на каква позиция и с каква заплата. Както и дали Нинова не попада в конфликт на интереси, ако мъжът й е служител на „ЛУКойл“, а тя гласува закони за пазари и горива като депутат. Караянчева пренебрегна факта, че шуробаджанашките назначения са в държавната „Булгартрансгаз“, а съпругът на Нинова евентуално работи в частната „ЛУКойл“, както и че ГЕРБ и ПФ имат мнозинство в парламента при гласуването на всякакви закони.

 

 

 

financebg.com

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *