Туроператори: Държавата да поеме разходите за визи на граждани от Русия

Държавата да поеме разходите за издаване на визи на граждани от Русия, Руската федерация, Украйна и Беларус, закупили туристически пакет от регистриран туроператор като единствена алтернатива на западния, изпаднал в криза, пазар за лято 2009. Около това искане се обединихатуроператори и турагенти на територията на цялата страна. От бранша искат още виза да се издава срещу лична карта при пристигане на ГКПП и ваучер от регистриран български туроператор, в който да е посочен номер на хотелска резервация за почивка. Ако се заплаща, сумата да бъди символична, конкурентна на Турция, Гърция и Кипър и визата да се заплаща и полага при влизане в страната (пример Египет). Туроператорите искат да се облекчи времето, процедурата и да се намали таксата за издаване на визи за туристи от Македония, Косово, Сърбия, Албания (по предварителни данни на ДАТ за посещенията на чужди туристи у нас за януари-септември 2008 г., чувствително са намалели туристите от Сърбия със -73,4% и Македония с – 71,4%).
Предложенията на туристическия бранш относно антикризисна програма, предстояща за изработване от ДАТ, са свързани с намаляването на ДДС за услугите в областта на туризма (или най-малко да се намали ДДС за българските граждани), както и увеличение на бюджета за реклама.
От бранша искат ДАТ да обърне внимание на националната реклама в съседните балкански държави и да преговаря с МВнР за облекчаване на визовите процедури и разходи за същите. Според представителите на агенциите държавата трябва да приеме антикризисни мерки изразяващи се в дотации в самолетните превози от Москва, Ст. Петербург и други големи градове в Русия. Трябва да има държавна субсидия за всички български туристи, почивали повече от 5 дни в български зимен или черноморски курорт, под формата на “cashback” или данъчни преференции, смятат туроператорите.

insurance.bg
финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *