Европейският трудов пазар реагира силно на икономическия спад

Трудовият пазар на Европейския съюз започва да реагира по-силно на спада в икономиката, компаниите съобщават за значителни съкращения на работни места в няколко сектора, доверието на бизнеса и потребителите продължават да падат. Това показват данните от края на 2008 г. и от януари 2009 г., използвани в първия доклад от новите серии месечни анализи, наблюдаващи заетостта в ЕС. Първият доклад е фокусиран върху тенденциите в по-големите страни членки, като прави и задълбочен анализ на автомобилната индустрия, оценява също общото социално влияние на икономическата криза. На всеки три месеца оценките за социалната ситуация ще се актуализират.
До декември средната за съюза безработица бе по-малко повлияна от забавянето на икономиката и спада в доверието, отколкото безработицата в САЩ. Декемврийската безработица в ЕС се увеличи само с 0,6 процентни пункта спрямо година по-рано, докато увеличението в САЩ бе с 2,3 процентни пункта.
По-новите данни обаче сочат, че свободните работни места, макар и все още значителен брой, започват да намаляват заради спада в икономиката. Съобщенията за загуба на работа вече значително надхвърлят тези за създаване на работни места, а безработицата се увеличава в целия ЕС, достигайки в момента 7,4%.
Досегашният ограничен ефект на кризата върху трудовия пазар се обяснява отчасти с това, че заетостта реагира с около 3 тримесечия по-късно на спада в икономическата активност. Но забавянето отразява също и увеличената вътрешна гъвкавост на бизнеса – прилагането на схеми за намаляване на работното време, временно спиране на производството и т.н.
Тъй като доверието на бизнеса и на потребителите паднаха рязко през декември и продължават да падат през януари, анализаторите предвиждат по-нататъшно влошаване на трудовия пазар в следващите месеци. Последните прогнози на Европейската комисия са за негативен растеж на заетостта през 2009 г., като общата заетост в съюза ще се свие с 1,6% или с около 3,5 млн. работни места, а средната безработица в ЕС ще се увеличи с около 2,5 процентни пункта през следващите 2 години.

insurance.bg
финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *