Турция е най-бързо растящият пазар на жилища в света през първото тримесечие

В челната петица на Global Property Guide попада и Румъния

Турция е най-бързо растящият пазар на жилища в света през първото тримесечие на годината, сочи класацията на онлайн портала GlobalPropertyGuide.com.

България не е включена в подреждането, след като от миналата година Националния статистически институт (НСИ) спря подробната си статистика за цените на жилищата в страната и започна да публикува само неясно формирани индекси.

Повече данни за движението на цените на жилищата в България ще има в средата на юли, когато европейската статистическа служба Евростат публикува индексите си за отделните държави в Европейския съюз и средно за блока.

Годишният ръст на цените на жилищата в Турция се е ускорил до малко над 19 на сто през първото тримесечие на годината спрямо 11,6% година по-рано, показват данните на изданието. За тримесечието увеличението е почти 5%.

С отчитане на инфлацията цените в югоизточната ни съседка записват ръст от почти 28% на годишна база през първото тримесечие, сочат още данните.

На второ място е Шанхай в Китай с годишен ръст от 16,6% и над 6% за тримесечието. Трета е Швеция с повишение от съответно 12,1% и 1,4%.

В топ пет попада и Румъния с годишен ръст на цените на жилищата за периода януари – март тази година от 11,55% спрямо спад от 1% година по-рано. За тримесечието увеличението достига 7,5%.

На пето място е Катар, а топ 10 се допълва от Ирландия, Германия, Холандия, Канада и Токио в Япония.

На другия полюс е Русия, където цените на жилищата продължават да ускоряват спада. През първото тримесечие на годишна база е отчетено понижение от малко над 13% спрямо 9,65% година по-рано. За тримесечието спадът е малко под 4%.

Втора по спад на цените на жилищата е Монголия, а на трето място е Пуерто Рико. Топ 10 се допълва от Хонконг, Египет, Дубай, Тайван, Сао Пауло в Бразилия, Гърция и Украйна.

В номинално изражение обаче глобален лидер по спад на цените на жилищата е Монголия, следвана от Пуерто Рико, Дубай, Хонконг и Тайван. Русия е шеста по спад в това подреждане.

Изданието отбелязва, че през първото тримесечие на годината глобалният пазар на жилища видимо се движи на две скорости. Силни ръстове се отчитат в Европа и Северна Америка, докато в Азия като цяло и Близкия Изток се наблюдава рязко забавяне.

През първото тримесечие е отчетен ръст на цените на 31 от наблюдаваните от изданието 45 пазара. На 21 от тях обаче се наблюдава ускоряване на ръста.

 

 

 

investor.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *