Турция изчисли загубите от руските санкции

Народо-републиканската партия на Турция изчисли на каква сума възлизат загбуте от руските санкции, съобщава РИА Новости, позовавайки се на информация от Hurriyet Daily News.

Само за Анталия загубите са в размер на 6,5 млрд. долара. Това заяви кметът на туристическия град Мустафа Акайдън. Почти 6 млрд. от тях са в туристическия сектор, а отлив от 500 млн. бележи продукцията на селското стопанство в района. Акайдън призова за бързо решение на кризата в отношенията между Турция и Русия.

По негови думи големият пазар, намиращ се в селището Газипаша край Анталия, е бил затворен. Турските търговци все пак ще намерят начин да изнесат продукцията си в Русия чрез трети страни, допълни депутатът.

Главата на Търговско-промишлената палата на Анталия Осман Будак пък посочи, че кризата ще засегне цялата страна:

„Доходите на Турция от износа към Русия съставят около 6 млрд. долара, а тези в сферата на туризма – 7 милиарда. Ако кризата се задълбочи Турция може да загуби 20 млрд. долара годишен приход, съставящ 3% от БВП на страната“, заяви Будак.

На 28 ноември руският президент Владимир Путин подписа указ, с който бяха въведени редица икономически ограничения. Забранени са чартърните полети между двете страни, от 1 януари 2016 г. на руските работодатели се забранява да наемат турски граждани, не е позволена и дейността на турски фирми на територията на Русия. Мерките бяха приети в отговор на свалянето на руския боен самолет Су-24 от турските ВВС.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *