Турция и Сърбия подписват споразумение за безвизово пътуване

Сърбия премахва визите за турските граждани. Гражданите на Сърбия и Турция ще могат да пътуват безвизово, понеже споразумението е двустранно. То се предвижда да бъде подписано днес в Белград, в присъствието на турския премиер Реджеп Таийп Ердоган.
Премиерът, придружаван от външния министър Ахмед Давутоглу и няколко министри, пристигна снощи на официално посещение в Белград по покана на сръбскияси колегаМирко Цветкович.
Точно в навечерието на посещението на Ердоган сръбското правителство обяви, че ще въведе безвизов режим за гражданите на Република Турция, което се коментира като жест на Белград към Анкара. Сърбия ще бъде 62-та страна, която премахва визите за турските граждани.
В програмата на срещите на турския премиер в Белград са предвидени разговори със сръбския президент Борис Тадич и със сръбския премиер. Ердоган, заедно с Борис Тадич, ще посетят населения предимно с мюсюлмани град Нови Пазар в областта Санджак. Посещението се оценява като историческо, защото за пръв път турски премиер ще посети сръбска област, населена с мюсюлмани.
Предвижда се да бъде подписано споразумение за автомагистрала през Санджак, която ще се строи с турски инвестиции.
Анкара и Белград сравнително отскоро затоплиха отношенията си, но постигнаха много голям напредък, независимо че по проблема с Косово остават на различни мнения.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *