Турция се бори за ново газово трасе към Европа

Турция активизира преговорите с азиатски износители на природен газ, най-вече с Туркмения и Азербайджан, за алтернативни маршрути на доставка за Европа, съобщи Oilru. Интерес към подобен проект има Иран. Според източници от енергийния сектор на Турция, страната обсъжда с Ашхабад възможностите за възраждане на Транскаспийския тръбопровод, който е алтернатива на газопровода от находище Шахдениз в Азербайджан, допълва Oilru.

Обсъждат се и вариантите за допълнителни доставки на газ по съществуващия газопровод между Турция и Иран, като Анкара ще реализира новите количества синьо гориво на вътрешния пазар и в Европа.

В този регион в момента се реализират няколко проекта за транзит на природен газ и петрол. През юни италианската компания ENI и „Газпром“ подписаха споразумение за строителството на „Южноевропейския газопровод“, известен като „Южен поток“.

900-километровото трасе ще достигне територията на България и ще се раздели на два лъча – единият ще доставя газ за Австрия и Словения, а вторият – за Италия. Съоръжението трябва да заработи след 3 години, а капацитетът му е планиран за 30 млрд. куб. метра годишно.

Другият дълго обсъждан проект за доставка на азиатско гориво в Европа е НАБУКО, който свързва Азербайджан, Грузия, Турция, България, Унгария, Румъния и Австрия. Въвеждането на газопровода в експлоатация е предвидено за 2011 г. Стойността на проекта се оценява на 5 млрд. евро.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *