Трилион долара глобални рушвети

Рушветите струват на света $1 трилиона годишно, като тежестта от финансовите манипулации пада непропорционално върху един милиард души, живеещи в изключителна бедност – гласи доклад на Световната банка, на който се позовава британската медия Guardian.

Докладът на СБ за качеството на управлението в страните по света за изминалото десетилетие твърди, че в много бедни страни управлението е значително подобрено и корупцията през последните години е овладяна.

Даниел Кауфман, съавтор на доклада и директор на глобалните програми в Института към Световната банка твърди, че подобни подобрения са критично важни за ефективността на отпусканите помощи и за устойчивия дългосрочен ръст.

„Добрите новини са, че голям брой страни, включително в Африка, показват че е възможно да се постигне значителен прогрес в управлението в относително кратък период от време“.

През последното десетилетие богатите страни зачеркнаха голяма част от дълга на най-бедните държави в инициативата HIPC (тежко задлъжнели бедни страни). Увеличен е потокът помощи, отпускани при условие, че корупцията ще бъде стъпкана и действително бедните ще видят ползата от помощите.

В доклада се казва, че подобряването на управлението има значение за други аспекти на развитието като детската смъртност, неграмотността и неравенството. Значително била подобрена ефективността на помощите за развитие като цяло и на проектите финансирани от World Bank в частност.

Някои африкански страни са направили съществени крачки към по-добро управление – в частност Кения, Нигерия, Сиера Леоне по отношение отговорността на лидерите, Алжир и Либерия по пътя към закона, Алжир, Ангола, Либия, Руанда и Сиера Леоне за политическата стабилност и Танзания за корупцията.

Нововъзникващите пазари като Чили, Ботсуана, Коста Рика, както и Естония и Чешка република, вече се доближават по качество на управлението до богатите държави. Повече от десет страни са с по-добро управление от Гърция и Италия.

Независимо от подобренията, постигнати в някои отделни страни, средното качество на управлението по целия свят не се е подобрило много за изминалото десетилетие.

Има приблизително същия брой страни които подобряват управлението си, както и тези, които вървят надолу – сред тях са Зимбабве, Кот д’Ивоар, Беларус и Венецуела, считат от Световната банка.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *