Пиреос банк Гърция увеличи капитала си

Бордът на директорите на Пиреос банк Гърция взе решение за увеличаване на капитала на групата чрез емитиране на нови акции, съгласно решението на общото събрание на акционерите. Очаква се транзакцията да увеличи капитала с приблизително 1,35 млрд. евро. По условията на увеличението, нови 67 548 758 обикновени регистрирани акции ще бъдат емитирани, като първоначалната цена на предлагане ще бъде 20 евро за акция. Новоемитираните акции ще бъдат с право на глас и ще могат да получат дивидент за 2007 г.

Право да запишат от новите акции ще имат всички сегашни акционери в съотношение една нова акция за всеки четири притежавани досега. При наличие на незаписани акции, жалещите акционери ще могат да запишат допълнително до четири пъти първоначалната си квота при същата емисионна цена.

Goldman Sachs International и Morgan Stanley ще бъдат глобални координатори на емисията, като са поели ангажимент да запишат всички акции, които са останали след предлагането.

Приходите от предложеното увеличение на капитала ще бъдат използвани за подобряване на капиталовата адекватност на групата и ще подобрят финансовата стабилност с оглед бъдещия растеж и възможните сливания и придобивания.

След обявяването на тригодишния план за развитие в края на януари тази година, банката се радва на стабилен ръст на кредитите в Гърция и пазарите в Югоизточна Европа, където групата присъства. Увеличението на кредитите от началото на годината е надминало очакванията на ръководството най-вече поради добрата пазарна конюнктура в Гърция и другите страни. За да подкрепи ръста на кредитирането, банката планира да ускори обявената по-рано програма за откриване на нови клонове и допълнително ще инвестира 175 млн. евро в Украйна и 75 млн. евро за развитие на банковите си операции в Кипър. Приблизително 900 млн. евро от увеличението на капитала ще бъдат използвани за подкрепа на ръста на кредитите през 2008 г., запазвайки нивата на капиталова адекватност над 11% и адекватност на първичния капитал над 7,5%

Банката ще се възползва и от нови възможности за сливания и придобивания в съседни на Гърция пазари, прилагайки строги критерии за оценка на риска при всяка инвестиция.

„Бордът на директорите на банката единодушно реши капиталът да бъде увеличен. Ръстът на кредитите през последните шест месеца е рекорден – нетно увеличение от 4.5 милиарда евро или 22% ръст само за половин година”, коментира г-н Михалис Салас, Председател на Борда на директорите на Пиреос банк. „Ние сме изключително позитивни за устойчивите пазарни тенденции и очакваме увеличението на капитала да подкрепи нашият органичен растеж и новите външни възможности, за да увеличаваме стойността за нашите акционери”, продължава г-н Салас.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *