Компании, инвестирайте в хората!

Обучението „увеличава стойността на хората“ и по този начин се увеличава и стойността на компанията. Това стана ясно вчера по време на конференция на тема: „Как изпълнителният директор повишава стойността на компанията?“. Тя беше организирана от Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ) и „Делойт България“ и се проведе в хотел „Кемпински Зографски“ в столицата. Добрите практики за усъвършенстване на компанията: продуктивност, новаторство, откриване на конкурентните предимства в управлението на човешкия капитал, обсъдиха представители на „Каолин“ АД, консултантска фирма „Колиърс Интернешънъл“, Министерството на труда и социалната политика и „Делойт България“.

Основният акцент на конференцията падна върху инвестициите в човешки ресурси и по какъв начин те влияят на компаниите. Всички представители бяха единодушни, че големите инвестиции в служителите имат огромна възвращаемост. Присъстващите посочиха за пример т.нар. „ирландско икономическо чудо“. През 80-те години на 20 в. Ирландия е най-бедната членка на Европейския съюз наред с Гърция. Само за 15 години обаче Ирландия става втората най-богата държава в ЕС, изпреварена само от Люксембург, като вътрешния й брутен продукт на глава от населението е 131% от този на ЕС. Като една от причините за това се посочи разработването на мащабни обучителни програми сред заетите и най-вече в целевата група от 25 до 64-годишна възраст.

Вера Орешарова от Министерството на труда и социалната политика (МТСП) изложи статистика, според която средно в ЕС 11% от работещите между 25 и 64-годишна възраст участват в провеждането на курсове и обучителни програми по време на тяхното кариерно развитие. По този показател България е последна в Европа, дори след Румъния, с едва 1,3%.

Иван Велков, генерален мениджър на „Колиърс Интернешънъл“, която миналата година спечели призванието за най-добър работодател след изследване на „Hewitt Associates“, заяви, че чрез различни обучителни практики се „увеличава стойността на хората“ и по този начин се увеличава и стойността на компанията. Велков изрази съжаление, че в България много малко компании инвестират в обучителни програми за служителите си. Като причина изтъкна търсенето на лесна и бърза печалба на много предприятия, което само в краткосрочен план носи макар и рисков успех. В дългосрочен план чрез инвестиции в човешкия ресурс се повишава качеството на стоките, постига се по-стабилна позиция на пазара и това води до повишаване стойността на компанията, което пък трябва да създаде стимул у собствениците да инвестират в кадрите си.

Експертите на конференцията посъветваха повече компании в България да провеждат обучителни практики и да разработват различни образователни проекти с цел кадрите им да са по-ерудирани и в крак с новите тенденции, което да доведе и до „българско икономическо чудо“ в бъдеще.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *