Турция ще доставя вода на Северен Кипър по тръба през морето

Турският министър на околната среда и горите Вейсел Ероглу заяви, че Турция ще доставя вода на Севернокипърската турска република по уникална, засега единствена в света технология.
75 млн. кубически метра вода годишно ще се изпомпва от язовира Алакьопрюна реката Драгон в Турция и оттам по тръба през Средиземно море ще стига до язовира Гечиткьой в Северен Кипър.
„Технологията е оригинална, турска разработка. Предвиждаме проектът да бъде реализиран за 4 години. 2 години ще отнеме изграждането на язовира и още 2 полагането на тръбите. Тръбите няма да минават по дъното на морето,тъй като водното налягане е много голямо. Те ще бъдат разположени на 250 метранад морското дъно чрез „плаваща система“. Водата от язовира на турска територия ще се излива в язовира в Северен Кипър и ще се разпределя чрез помпени станции“, допълни Ероглу.
Безводието е един от главните проблеми на Севернокипърската турска република, която не е призната официално от международната общност. Години наред Турция доставя вода с балони и с танкери-цистерни. Правителствотопланира с новатасистемада реши окончателно водния проблем на турската част на остров Кипър.
Решаването на кипърския въпрос е едно от главните условия в критериите за интеграцията на Турция към Европейския съюз.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *