Турци ще строят магистрала “Люлин”

Подписват договора днес в агенция “Пътища”

Турският консорциум „Мапа-Чингиз“ най-вероятно ще подпише днес договор за строителството на магистрала „Люлин“. Това потвърдиха източници, близки до смесеното дружество. Подписът от българска страна ще е на шефа на агенция „Пътища“ Веселин Георгиев. 19-километровото трасе ще бъде изградено срещу 137,4 млн. евро. Строежът на пътя Софийски околовръстен – Суходол – Голямо Бучино – Мало Бучино – пътен възел „Даскалово“ се финансира основно с европейски пари и малка част от бюджета.

Спечелилата оферта е най-ниската от избраната къса листа, в която влизаха пет фирми. От подадените 21 предложения само това на съвместното дружество „Лимак – Еко“ от южната ни съседка бе по-евтино. То обаче отпадна още при първото отсяване. Предложената от турците цена е с почти 15,5 млн. евро по-ниска от най-високата оферта в късата листа. Тя е на сънародниците им от „СТФА – Гама“ – 152,9 млн. евро. Освен двата консорциума в късата листа бяха още турската фирма „Догуш Инсаат“, както и гръцките „Джей енд Пи Авекс“ и „Мохлос“.

„Люлин“ е най-късият роден аутобан. Цената на километър от него обаче ще е и най-висока заради трудното трасе. То включва 3 тунела, дълги общо 1,2 км, 26 мостове и виадукти с обща дължина 6 км и 3 пътни възела. По разчети на пътни инженери обаче фирмата, дала най-ниска цена, няма да успее да се впише в първоначалния бюджет. Сделките за строителство на пътища се оскъпяват с допълнителни анекси към договора, доказва практиката у нас.

След подписване на договора за изграждане на аутобана предстои да бъде избрана и фирма супервайзър. Очаква се реалната работа да започне още през септември. По договор тя трябва да продължи най-дълго 3 години. След които пътят ще има 12-месечен гаранционен срок.

Наталия Малчева

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *